Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Tredie Række, Andet Bind.djvu/337

Denne siden er ikke korrekturlest
331
BIDRAG TIL CHRISTIANSSUNDS HISTORIE INDTIL 1814.

Skotte. Han var gift med en Søster af de to medundertegnede Mühlenphorter og døde 1716, hvorpaa Enken fortsatte hans Handelsforretninger. Henrik Sander (eller som han ogsaa kaldes Sanders) tør ogsaa.have været fra et af de britiske Lande. Hans Kaasbøl hørte til en Familie, der i over et Aarhundrede var en af Stedets vigtigste. Catharina sal. Marcus Nissens en vel Enke efter den ovenfor nævnte M. N., der har givet „Marcussundet“ Navn, og som i sin Tid var den eneste Kjøbmand paa den Kant af Indlandet. Richard Hagerup omtales i Hammonds Missionshistorie S. 64 i Anledning af et Forlis udenfor Byen, ved hvilket Thomas v. Westens store Bogsamling m. m. gik tilgrunde. Forøvrigt er formodentlig en Flerhed af Undertegnerne indflyttet fra Throndhjem.

Ikke længe efter, at Lille-Fosen havde faaet Kirke, synes det at have faaet Fæstningsverker.

Som det vil erindres, havde det allerede i det syttende Aarhundrede været paatænkt at anlægge et Blokhus ved Lille-Fosen. Da Frederik den fjerdes langvarige Krig med Sverige begyndte, blev det bestemt, at et Fæstningsverk skulde anlægges paa Indlandet, og efter længere Tids Forhalinger skulle endel Penge have været anvendte hertil; senere saa man nogle Levninger af det snart forladte Anlæg, hvilke kaldtes „Skandsen“. Et Dokument af 1712 (fra Statholder-Archivet) giver os nogle nærmere Oplysninger om denne Sag og meddeles derfor:

Til Hr. Etatsraad von Ahnen.

Saasom vi maa fornemme, hvorledes svenske Capere haver ved Bergen gaaet i Land baade udi en Havn Bethlehem kaldet og der frarøvet en Mand der boende ved Navn Elias alle hans Midler, som han selv haver sagt var ved 1700 Rdl., saa og tvende Mile nordenfor Bergen