Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Tredie Række, Andet Bind.djvu/368

Denne siden er ikke korrekturlest

første, en Kjøbmand anskaffede, naar han skulde etablere sig, var gjerne et „Jægtetræk“.

VII.

Jeg har det Held mellem de Kilder, der staa mig til Raadighed, ogsaa at tælle flere, tildels meget værdifulde Reiseoptegnelser om Byen af betydelige Mænd, nedskrevne i den senere Del af det attende og i Begyndelsen af det nittende Aarhundrede. For Læseren vil det være nyttigst og behageligst at modtage disse med Forfatternes egne Ord og i Sammenhæng, og det saameget mere, som de fleste og vigtigste af dem endnu ikke ere trykte. Først i Rækken kommer den berømte Historiker Gerhard Schøning. Denne Mand reiste i Norge med offentlig Understøttelse i Aarene 1773–1775.[1] Om Høsten 1773 besøgte han Christianssund i Forening med sin lærde Ven Biskop J. E. Gunnerus. Som bekjendt døde Biskoppen under sit Ophold her d. 25de Septbr. (i Præsten J. L. Bulls Hus). Schønings Øiemed var at samle historiske og antikvariske Oplysninger, men han undlod dog heller ikke at gjøre Optegnelser om Samtiden. Om Christianssund finder man i hans efterladte Manuskript følgende:

„Christianssund har 12 à 13 anselige Kjøbmænd, men i det Hele et Snees deraf, 42 Borgere, men af Fiskere, (Dagleiere, Arbeidere, boer der en Mængde, 300 eller derover. Staden eier nu kun et Skib. Man finder bedre sin Regning ved at fragte Skibe for med dem at udskibe sine Varer til Danmark, Østersøen, Hamburg, Holland,

  1. L. Daae, Gerhard Schøning, en Biographi. Chra. 1880. S. 51 flg. Kun den mindre Del af Schønings Reise er trykt, det øvrige (hvoriblandt det her meddelte Brudstykke) findes paa det st. kgl. Bibliothek i Kjøbenhavn.