Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Tredie Række, Andet Bind.djvu/389

Denne siden er ikke korrekturlest

Arbeidsanstalt. Disse Penge ere imidlertid neppe blevne indbetalte, da herom ingen Oplysning findes i „Norske Stiftelser“. – Kaasbølls Svoger var Admiral Tordenskjolds ældste Brodersøn Krigskommissær Johan Christopher Wessel († 1793), der i 1778 optoges i Adelsstanden under Farbroderens Navn og boede i Christianssund, hvor hans tredie Kone var en Datter af Hofagent Kaasbøll.[1]

X.

Aaret 1807 var for Danmark og Norge det sørgelige Vendepunkt, da velstand og Lykke afløstes af Krig og Prøvelser. Christianssund kom snart til at opleve krigerske Optrin, der imidlertid kun gjorde Byen Ære uden at volde den stor Skade.

Den 14de Juni om Morgenen Kl. 5 saa man fra varden 4 Mil ud i Havet en Orlogsfregat styre tillands.

  1. Om denne Mand henvises til B. Moes Tidsskrift for d. n. Personalhistorie, I. S. 120–125. Her fortælles bl. a., at medens han var forlovet med sin senere anden Kone (f. Schnitler), tillod en Engelskmand, der var Gjest i Christianssund, sig ved et Bal paatrængende Galanterier mod denne og udfordrede derpaa Tordenskjold paa Pistoler. Duellen foregik i et Værelse paa Toldboden, og T. havde første Skud, men erklærede sin Modpart for en Kjeltring og vilde ikke skyde. Engelskmanden skjød da og blesserede T.’s ene Øre. Derpaa gav T. den anden et Ørefigen, tegnede et Hoved med Kul paa Væggen og rammede med sit Skud midt i dette. Engelskmanden skyndte sig saa paa Dør og forlod strax Byen. En Søn af T.’s første Ægteskab skjænkede den „Tordenskjoldske Skole“ i Holmestrand sin Formue. En Søn af det tredie Ægteskab († 1828) levede i mange Aar i Christianssund som en „Tulling“, hvis Beskjæftigelse bestod i gratis at ro Folk hver fra det ene af Byens „Lande“ til det andet. Han skal i sin Galskab have friet til en Datter af Frederik VI og have opbrændt Familiens Adelsdiplom.