Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Tredie Række, Andet Bind.djvu/394

Denne siden er ikke korrekturlest

have seet omtalt hos Pram og gjenfundet som deltagende i Byens Forsvar 1808. Han var Søn af George Moses (der i 1764 kjøbte af sin Fader og John Ord (da i Molde) et Hus med Brygge o. s. v. i Vaagen, sydvest „for Fosna Gaard“, tilligemed to Trediedele af Grip) og Sønnesøn af den John Moses, der var den første Mand af denne Slægt i Norge. Til det overordentlige Storthing 1814 valgtes Sognepræsten til Kvernes, Lorentz Angell, som da midlertidig boede i Byen, (tilsidst res. Kap. til Throndhjems Domkirke og Svigersøn af den ældste Nicolai H. Knudtzon).


Tiden nærmest før og efter 1814 maatte formedelst de ulykkelige Krigsaar medføre Nedgang og Falliter, og overhoved fandt ved den Tid store omvexlinger Sted i denne som i andre Byer.

Byens første Historieskriver, Toldinspektør Thue, var død, 66½ Aar gammel, „efter mange udstandne Lidelser“ den 6te Juni 1808, efterladende sit Bo i mislig Forfatning. Det rige Kaasbøllske Hus gik stærkt tilbage efter Jens K.s Død 1811. Enken fortsatte Forretningen under en Wasmuths Bestyrelse, men med stigende Uheld. I 1820 skyldte Firmaet Etatsraad Suhr & Søn i Kjøbenhavn 10,000 Rdlr. og gjorde kort efter Opbud. Boets Gaard solgtes til N. H. Knudtzon, „Margretes Fryd“ til en Slægtning Henr. Mechlenburg Kaasbøll. Jens Kaasbølls Enke levede endnu temmelig længe og døde i smaa Kaar. Nu er der af denne engang meget rige Familie ikke andre i Egnen tilbage, end nogle Bønder paa Hitteren, der nedstamme fra Laurits Kaasbøll, som i Aarhundredets Begyndelse var Sorenskriver i Fosen. Ogsaa Robert Gilroy var død, den 3die April 1812, 68 Aar gl. og