Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Tredie Række, Andet Bind.djvu/433

Denne siden er ikke korrekturlest

om, fordi de havde faaet Nys om Tunsbergmændenes Rustninger, og igjen vare dragne „øster over Folden“, hvor Tunsbergernes Flaade en Stund forfølger dem og endelig naar dem ved „Bristein“. Slaget maa altsaa nødvendig have staaet østenfor Fjorden, ikke ved det paa Vestsiden af den liggende Lille-Færder.

Ogsaa ved en anden Leilighed, i 1205, omtales i denne Egn et „Brimsteinn“, hvor Navnet sikkert nok ogsaa maa rettes til Þrísteinn. Det er i et af Haandskrifterne af den kortere Inge Baardsøns Saga (Fornm. S. IX 13 n. 7). Det fortælles her, at en Afdeling af Baglerne, som paa den Tid holdt til i Danmark, under Anførsel af Filippus Jarl forsøgte at overfalde Kong Inge og Haakon Jarl i Tunsberg. Medens Baglerne paa Veien did laa i Hafstensund nordlig i Bohuslen, seilede imidlertid en Kogg forbi dem nordover. Da de saaledes maatte frygte, at Birkebeinerne i Tunsberg i Tide vilde faa Nys om deres Forehavende, skyndte de sig afsted for at indhente Koggen, men maatte opgive Jagten efter den som haabløs, da Koggen var „udenfor Brimstein“. Ogsaa her er der vel større Grund til at tænke paa Tristein ved Hvaler, end paa Lille-Færder. Naar Forfølgelsen af Koggen var begyndt allerede i Nærheden af Hafstensund, maatte det vel være blevet klart, om der var Udsigt til at naa den, før den var kommen over Indløbet til Kristianiafjorden.

IV. Limgarðssíða findes paa flere Steder i Sagaerne[1] brugt som Navn paa en Kyststrækning i det sydvestlige Norge. Som liggende paa denne Kyst nævnes Portyrja (Porter vestenfor Kragerø) og Askeyjarsund, der utvivlsomt maa søges ved Askerøen i Dybvaag Sogn.

Det har i senere Tid almindelig været forudsat[2], skjønt maaske ikke nogensteds udtrykkelig udtalt, at det første Led i Navnet, Limgarðr, er det nuværende Lyngør, en bekjendt liden Øgruppe i Dybvaag. Kyststrækningen er altsaa benævnt efter denne Gruppe og Limgarðr dens

  1. Heimskr. (Unger) S. 728; Fornm. s. VII 213. 341, VIII 425; Morkinskinna S. 212; Cod. Frisianus S. 190; Fagrskinna S. 170; Njáls Saga Kap. 5.
  2. Tidligst, saavidt jeg har bemærket, i Registret til Udgaven af Fagrskinna.