Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Tredie Række, Tredie Bind.djvu/120

Denne siden er ikke korrekturlest

altsaa i opfordringen. Til Reisefælle valgte han sin tidligere Medarbeider ved observatoriet i Wien, Johannes Sainovics, ligeledes en Jesuit og dengang ansat ved observatoriet i Tyrnau. Denne Sainovics, der, som vi senere skulle se, ved denne sin Norgesreise har vundet et videnskabeligt Navn ogsaa udenfor det astronomiske Fag, var født i Ofen den 12te Mai 1733, optagen i Jesuiterordenen i en Alder af 15 Aar og siden 1766 Observator i Tyrnau[1].

Vi lade nu Sainovics, der har ført Dagbogen, selv fortælle om Reisen.

II.

Vi (Hell og Sainovics) forlode Wien den 28de April 1768 og naaede den 21de Mai til Hamburg. Her besøgte vi den østerrigske Resident, Grev Raab, samt de jesuitiske Missionærer, der besade et meget stort og skjønt Hus, som det østerrigske Hof havde ladet bygge for dem. Men den ædle Greve beklagede meget vort geistlige Selskabs Tilstand, da det mere og mere forfalder mellem denne Stads Indvaanere. Den følgende Dag gik vi til Altona, en skjøn Stad, der tilhører Kongen af Danmark. I Altona ere alle Religioner frie og ubundne, men Sæderne ere da ogsaa derefter. Hamburg, der roses af mange, behager mig ikke det ringeste. Husene ere opfyldte med

    Parma (1767). Ordenens Tilstand var saaledes høist mislig og trykket, og man kan let forstaa, at en Jesuit under saadanne Omstændigheder maatte sætte stor Pris paa en Udmærkelse af den Art, der blev Hell til Del.

  1. Disse biographiske Notitser om de to Reisende ere hentede fra Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich von Constant v. Wurzbach. VIII (Wien 1862) S. 262 flg. og XXVIII (1874) S. 74 samt Allgemeine deutsche Biographie. XI (Lpz. 1880) S. 691 flg.