Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Tredie Række, Tredie Bind.djvu/281

Denne siden er ikke korrekturlest

tage Afsked før Afreisen, var ogsaa den daværende Medhjælper ved Geheimearchivet (siden selv Geheimearchivar) Grim Jonsen Thorkelin, om hvem man faar den besynderlige Oplysning, at han ved Siden af sin Archivpost drev et Ølbryggeri og derfor kunde forære Magnus 24 Flasker Dobbeltøl til at tage med paa Skibet. Den 11te Oktober 1783 droge Kammerherren og Magnus fra Kjøbenhavn, men Reisen var uheldig. Gjentagne Gange havde de Island i Sigte, men bleve idelig ved Storm fordrevne derfra.

Omsider naaede de sidst i November til „Reykjarfjord“[1] i det vestlige Norge. Der boede kun faa og dertil fattige Folk, mest Lodser og Fiskere, og der var heller ikke megen Fisk at faa. De to Reisende droge saa Landveien østerover, men i Mandal skiltes de ad. Levetzow drog tilbage til Kjøbenhavn, men Magnus Stephensen havde en Landsmand i Nærheden, der tillige var en gammel Ven af hans Fader, nemlig Lagmanden paa Agdesiden, Etatsraad Thorkel Fjeldsted,[2] der boede paa Holmegaard[3] et Par Mile længere oppe ved Mandalselven. Her blev han modtagen paa den hjerteligste Maade og strax indbuden til at tilbringe Vinteren der som Gjest. Han kom her til at leve i en næsten uafbrudt Selskabelighed, dels paa Holmegaard, dels i Mandal og Christi-

  1. Vistnok Rægefjord lige ved Ladestedet Soggendal i en yderst gold og uskjøn Egn.
  2. Født 1740, 1767 Advokat, 1760 Lagmand paa Færøerne, 1772 Amtmand i Finmarken, 1778 ligesaa paa Bornholm, 1784 Lagmand paa Agdesiden, 1786 Stiftamtmand i Throndhjem, 1796 Meddirecteur ved Generalpostamtet i Kjøbenhavn, hvor han samme Aar døde. Uvillige Bemærkninger om ham i „Af Johan v. Bülows Papirer“, udg. af L. Daae, S. 178 (cfr. S. 16).
  3. Om denne Lagmandsresidents se Topogr. Journal for Norge, H. XI, S. 63 flg.