Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Tredie Række, Tredie Bind.djvu/291

Denne siden er ikke korrekturlest
287
THRONDHJEMSKE ERINDRINGER FRA TREDIVEAARENE.

følgende Rids i Kjælderplanen betegnet med a og har ved b en Brønd, ligger temmelig dybt og kan, uagtet Terrænet vistnok i Tidens Løb er blevet forhøiet, neppe i sin Helhed have staaet over Jorden eller have været en Hal. Brønden, som i min Tid holdt Vand, men som ikke benyttedes, da der fandtes Vandspring i Gaarden, tyder nærmest hen paa et Kjøkken eller lignende; dog kan jeg ikke erindre noget Tegn til Grue eller Skorsten, og Vinduesgluggerne peger nærmest hen paa, at det kun har været en stor, almindelig Kjælder. Ind til den fører en hvælvet Gang c, hvorimod Gangen d er uden Hvælv, ligesom Kjælderen e, i hvilken den af Mathiesen omtalte korte Vindeltrappe findes.

Den er ikke den eneste hvælvede Kjælder under de to Gaarde. Ved f var der en stor Kjælder, saavidt jeg kan erindre længere end a, med svært halvcirkelformigt Tøndehvælv. De tre Kjældere a, e og f laa i samme Flugt mod Gaden og har formodentlig været Aarsag til, at denne ved Reguleringen efter Branden i 1681 netop her har faaet en Knæk i Retningen ned mod Elven, da saadanne Kjældere ansaaes for Eiendomme, der var for værdifulde til, at man vilde ødelægge dem. En Del af Kjælderen f gik med ved Krambodgadens Udvidelse efter 1840, og om der nu er levnet noget af den, ved jeg ikke.

En tredie Kjælder med Hvælv laa eller ligger ved g under Boderne 8. Der var den Eiendommelighed ved disse, at der var et Hammerslag eller en Smaatte mellem Boderne og Vedskuret 7, og den over Kjælderen staaende Bygning var saaledes opført uafhængigt af Resten af Gaarden A, dog saaledes at Smaatten ikke kunde sees udvendig, da Bordklædningen var i Flugt og løb hen over det hele uden anden Afbrydelse end Lafteindklædningen. Det hele Kjælderkomplex med sine tykke Mure og stærke