Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Tredie Række, Tredie Bind.djvu/294

Denne siden er ikke korrekturlest
290
B. GEELMUYDEN.


Paa den anden Side af Hornemannsveiten laa en Gaard, som tilhørte Grosserer Roshauw og senere har været eiet af hans for nylig afdøde Svigersøn. Bankdirektør Lundgreen. Den var bygget paa en eiendommelig Maade i tre Afdelinger, den ældste og lavest liggende var en enetages Bygning ud mod Sjøgaden, der væsentlig bestod af en stor Sal med Gobelinstapeter. Søndenfor den laa Grosserer H. P. Jensens Gaard, der saa ud, som havde den tre Etager, idet der istedetfor Tagglugger eller Kobhuse, som de kaldtes, løb en Mesanin langs hele Gadefronten lidt ind paa Taget. Denne Bygningsmaade fandtes kun i en Gaard til, nemlig i den rige Otto Beyers Gaard, den senere Realskole, der ogsaa brændte i 1840. Jensens Gaard kaldtes Børsen, da en Del af den var bortleiet til Børs- og Sparebanklokale.

Hverken A eller B havde Svalgange, noget som ellers var temmelig almindeligt for Bygningsperioden efter 1708. En Antydning til, at det oprindelig havde været paatænkt, fandtes dog for den førstes Vedkommende deri, at Forhusets Tagskjæg var lavere mod Gaarden end mod Gaden, hvorfor ogsaa de to Rum 13 havde Skraatag og var saa lave mod Ydervæggen, at man ikke kunde staa ret ved den. Gangen 12 kunde ogsaa siges at være en indklædt Svale; den havde to smaa Vinduer med blyindfattede Ruder, de eneste saadanne, som jeg kan huske i alle de nævnte Gaarde. Forresten var Gaarden udstyret som en almindelig større, vel indrettet Bygaard, havde ret høie Værelser i Stueetagen, noget lavere i anden Etage (Loftet).

Til dagligt Brug benyttedes kun Værelserne paa den venstre Side af Gangen. Paa den anden Side var der Butik og Kontor samt indenfor disse paa Hjørnet mod Hornemannsveiten Storstue og Storstuekammer, der efter Skik og Brug kun benyttedes ved festlige Leilighe-