Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Tredie Række, Tredie Bind.djvu/371

Denne siden er ikke korrekturlest
367
To RUNESTENE FRA SØNDERJYLLAND.

Unni drage ind i Danmark som Missionær, han kunde vistnok ikke bøie den forhærdede Gorm, men vandt dog hans Søn Harald for Kristendommen; efter at have gjennemreist de danske Øer kom Unni ogsaa til Birka i Sverige, hvor han døde i September 936.

Den danske Biskop, som fortalte Adam om Henriks Krig mod Kong Gorm, har fulgt danske Sagn. I disse er altsaa Gnupa bleven fortrængt af det mere bekjendte Navn Gorm, de følgende Kongers Stamfader; Gorms Kamp med Henrik maa altsaa udgaa af Historien. Derimod synes Sagnet med Rette at have fastholdt, at Kampen stod om Slesvig, hvor vi netop har fundet Kong Gnupas Hjem.

Den Kongerække, som Kong Sven og den danske Biskop har skaffet Adam, har altsaa seet saaledes ud:

Helge.
Olaf fra Sverige.
Gnup(a) og Gyrd, Olafs Sønner.
Sigtryg
Hardeknut, Sveins Søn, fra Norge.
Gorm, Hardeknuts Søn.

Adam (ɔ: Kong Sven) har selv udtalt, at han ikke vidste, om flere af disse herskede samtidigt. Vi ved nu fra ældre Kilder, at Gnup(a) og Sigtryg herskede ved Slesvig i Aarene 934 og 943, og da disse er bevist at være svenske Konger, har man Ret til at knytte dem sammen med hvad ogsaa Adam kaldte svenske Konger: Rækken Olaf, Gnupa og Gyrd, Sigtryg hører altsaa til 1ste Halvdel af 10de Aarhundrede, og Rækken stanser med Sigtryg i 943. Men i Hardeknuts og Gorms Levetid kan der ialfald til en vis Grad bringes større Sikkerhed. Baade nordiske og tyske Kilder er enige om, at Gorms Søn Harald Blaatand († 985 eller 986) herskede i 50