Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Tredie Række, Tredie Bind.djvu/409

Denne siden er ikke korrekturlest


Der findes vistnok i denne Notits nogle Feil i Henseende til Aarstal, ligesom det naturligviis er en urigtig Antagelse af St. Marthe, at Erkebiskop Erik skulde have opnaaet sin Stilling ved Abbed Vilhelms Indflydelse; men dette skader Intet, da vi jo her selv vide bedre Besked. Saameget større Vegt maa lægges paa den mærkelige Oplysning, man faar om de tre Mænds Liv og Studium i Paris. Jeg vil her tilføie, at Forbindelsen mellem Norge og St. Victor endnu kan spores ogsaa i Erkebiskop Guttorms Tid, idet denne sees i Aaret 1221 at have ladet norske Peterspenge deponere i St. Victor[1].

Men for vor Undersøgelse kunde den franske Kilde synes at give et saa at sige altfor rigt Udbytte. Den lærer os, som man vil see, at den senere Biskop Thore af Hamar har opholdt sig ved St. Victor under Navnet Theodoricus, og at hans Navne, den senere Erkebiskop Thore (I) ligeledes har opholdt sig der, ja endog ligefrem været Medlem af Victorinernes Broderskab.

At nu vor „Theodricus“ ikke usandsynligt maatte være at gjenfinde i en af disse to Thorer, maa jo ligge nær at formode. Den første kaldes ligefrem Theodoricus eller Thore, den anden, hans Navne, kan naturligviis ogsaa eller har sandsynligviis ogsaa virkelig efter Omstændighederne betjent sig af begge Navne[2]. Det kunde

  1. Dipl. Norv. VI. S. 16.
  2. Hverken fra Biskop eller Erkebiskop Thore findes latinske Breve, og i de Paveskrivelser, man har til sidstnævnte, er Navnet ikke anført. Men der kjendes en nu forsvunden, men i det sextende Aarhundrede afskreven latinsk Inscription fra Tønset Kirke, der beretter, at denne i 1211 er indviet a Therricho archiepiscopo. (Se Jens Nilssøns Visitatsbøger, udg. af Y. Nielsen, S. 33). Therichus (Thierry) er en hyppig Oversættelse af Thore (Norsk hist. Tidsskr. 2. R. IV. S. 180). Endnu hyppigere anvendtes dog Formen Thorias.