Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Tredie Række, Tredie Bind.djvu/413

Denne siden er ikke korrekturlest

Ludvig VII[1], og at han berettes ved den Leilighed at have været Abbed Vilhelms Gjest i et Genovevakirken tilhørende Huus[2]. Dog, det forstaar sig, dette Bekjendtskab fremsætter jeg kun som en svag Mulighed.

Reisen til Rom gik for sig, men om dens virkelige Begivenheder vides Intet. Kun erfare vi, at Sendemændene paa Hjemreisen, der skal have fundet Sted i Vinteren 1196–1197, angives at være ledsagede af en Cardinal-Legat Fidentius. Denne Cardinal døde i Danmark, og hans Dødsdag (som sædvanligt ikke Aaret) opføres i det lundske Necrologium under 19 Februar[3]; men om han just er død og begraven ved Erkesædet, er dermed ikke givet. I Sverres Saga (Cap. 128) omtales, at hele Reiseselskabet døde i Danmark, og at saa bagefter nogle danske Mænd kom til Sverre med Pavebreve, hvilke Biskop Thore og Richard skulde have „pantsat“ for Penge i Danmark; Brevene vare af et for Kongen gunstigt Indhold, og denne lod dem derfor oplæse og bekjendtgjøre. „Kongen sagde“, heder det videre, at han havde „spurgt for vist“, at Cardinalen og Biskop Thore havde været i Gjestebud hos en Præst, og at der om Aftenen var kastet Gift i deres Drik, hvoraf de alle døde.

Saa meget er i ethvert Fald sikkert, at Biskop Thore aldrig mere kom tilbage til Norge, og at en ny Biskop i Hamar, Ivar, kort efter indsattes. Om Thore virkelig, som „Kongen sagde“, er død samtidig med Car-

  1. Hermann Reuter, Gesch. Alexanders III und der Kirche seiner Zeit, I. (2. Ausg.). Lpz. 1860. S. 207.
  2. A. Damborg, Abbed Vilhelms Levnet (i Herlufsholms Program 1867) S. 18. Forf. citerer desværre ikke sin Kilde, og i den latinske Biographi i Acta Sanct. (Scr. R. D. V) har jeg ikke gjenfundet Stedet.
  3. Libri memoriales capituli Lundensis, udg. af C. Weeke, S. 39.