Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, andet bind (1914).djvu/231

Denne siden er ikke korrekturlest
227
LITTERATUR

navn Sútarastræti forekommer. Uttrykket van der schomakerstraten er en oversættelse av det norske »af Sutarastreti« og var skomakernes officielle navn, mens de tyske skomakere jo egentlig bodde i Vaagsbotten. Jeg tror derfor at Harry Fett har ret i sin mening.

I andre henseender var derimot det norske haandverk tidlig fast ordnet. De forskjellige slags haandverkere og smaahandlere hadde i Bergen sine bestemte bydeler, hvor de skulde drive sit haandverk og sælge sine varer. I byloven av 1276 angives grænserne for de forskjellige haandverk o. s. v. nøiagtig. Bendixen mener (s. 13), at denne ordning er gjennemført efter Bergens brand i 1248, og at den snarest har sine forbilleder i England. Dog nævnes ogsaa Tyskland. Forfatteren hadde ogsaa kunnet nævne Paris[1]. Ordningen er fælleseuropæisk. Vi finder ogsaa spor til liknende forhold, men ikke fuldt gjennemført, i de andre norske byer. Alt i 1200 nævnes i Oslo skomakerboderne (sútarabúðir) og i 1240 smidjeboderne (á smiðjubúdunum) i nærheten av Hallvardskirken[2]. I Tønsberg hadde guldsmedene og i Oslo, hvad forfatteren ikke nævner, smedene sin egen gaard[3].

Naar de tyske haandverkere først fandt veien til Norge, kan ikke med bestemthet siges. Vi ser dog at mellemeuropæisk haandverk tidlig har øvet indflydelse i de nordiske lande. Ordet sútari, som stammer fra det latinske sutor og sandsynligvis er kommet fra Mellemeuropa og ikke, som Bendixen (s. 15) mener, fra England, forekommer alt som navn paa en runesten fra Broby i Upland[4].

Indvandringen av de tyske haandverkere hænger vistnok ogsaa sammen med den indflytelse fra fremmede moter som saa sterkt viser sig fra omkr. 1200 av. Vi ser den tydelig i »Kongespeilet«, som skildrer det norske samfund litt før midten av det 13de aarhundrede, i retterbøterne fra Eirik Magnusson og Haakon V og fremforalt i sproget, som har optat en mængde fremmedord, mest ord for dragt, rustning

  1. Gallion, Der Ursprung der Zünfte in Paris (Inauguraldissertation, Freiburg 1910).
  2. Fornmannasögur VIII, s. 409 (Sverris saga, k. 164); Hákonar s. Hákonarsonar, k. 233.
  3. Dipl. Norv. V, nr. 943.
  4. E. Brate och S. Bugge, Runverser, s. 120.