Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, andet bind (1914).djvu/309

Denne siden er ikke korrekturlest
305
NORGE OG DE BRITISKE ØER I MIDDELALDEREN

bytte for Norges handels historie, især i begyndelsen av det 14de aarh. De er ordnet efter byer og begynder med de sidste aar av Edward I’s regjering. Fra ældre tider er intet bevaret. Jeg har undersøkt toldrullerne for de fleste engelske byer; men bare i dem fra Lynn, Boston og Hull, Scarborough og Ravensere har jeg fundet noget: Forgjæves har jeg bl. a. gjennemsøkt toldrullerne for London. Disse er for ældre tider meget ufuldstændig bevaret. Desuten angir de ikke, som de andre ruller gjør, hvor de forskjellige kjøbmænd og deres skibe hører hjemme. I det hele er toldrullerne ikke saa godt bevaret som mange andre rækker. Dette kommer vel av at regnskaperne for hver enkelt by blev indsendt til London, hvor der av dem blev utarbeidet samlede regnskaper over kronens indtægter av tolden[1]. Dette er de vigtigste av de rækker som er benyttet til første halvbind av samling XIX av Diplomatariet. Av de aktstykker som er samlet til det følgende bind, er der især fundet mange i French Rolls, som gaar fra 26 Henry III til 26 Charles II og indeholder meget som angaar Englands forbindelser med fremmede lande. De kaldes ogsaa Treaty Rolls. Fra Henrik VIII’s tid av faar de saakaldte State Papers, hvorav der er utgit utdrag (Calendars), stor betydning. Ogsaa i rækken Ambassadors (Nuncii), som gaar fra 23 Edward I til 13 Elisabeth, og i Diplomatic Documents (Chancery) har jeg fundet litt.


II. Norge og Man, Orknøerne og Skotland.

Efter denne korte oversigt over engelske arkivforhold skal jeg prøve at gi en oversigt over hvad nyt dette bind av Diplomatariet bringer. Næsten ingen aktstykker

  1. Toldrullerne er merkværdig nok ganske forsømt av engelske forskere. De har tidligere bare været benyttet i »Hanseakten aus England« hg. v. Kunze (»Hansische Geschichtsquellen«).