Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, andet bind (1914).djvu/318

Denne siden er ikke korrekturlest
314
ALEXANDER BUGGE

nadver (pro vino et frumento ad confeccionem corporis Christi). Første gang denne utbetaling nævnes, er i et regnskap fra øvrigheten i Aberdeen for aar 1327[1]. Den fortsattes ned til 1392, da de 5 pund paa grund av schismaet isteden blev git til Sir Robert de Logi, kanik i Scone[2]. I 1403 blev disse 5 pund git til biskopen i Aberdeen. Dermed skulde der fortsættes indtil schismaet ophørte (quousque universalis ecclesia fuerit ad unitatem redacta)[3]. I 1413 begyndte pengene paany at utbetales til biskopen paa Orknøerne (Alexander Vause)[4]. Og dermed fortsattes det indtil langt ind i det 16de aarhundrede.

De aktstykker som angaar Orknøernes og Shetlandsøernes indre forhold, er ikke tat med i dette bind av Diplomatariet. De fleste er alt trykt i tidligere bind av Diplomatarium Norvegicum. Desuten samles alle aktstykker i Diplomatarium Orcadense, som utgis av The Viking Club i London. Handlinger som vedrører Orknøernes forhold til utlandet, særlig til Skotland og England, er derimot medtat. Disse aktstykker er ikke mange, men de vidner om den selvstændige stilling som Orknøerne i virkeligheten indtok[5].

Av breve som angaar Norges forhold til Skotland, er der heller ikke saa mange. De fleste angaar »Piken fra Norge« og forhandlingerne med Edward av England før og efter hendes død. Naar der ikke findes flere skotsk-norske breve, skyldes det vel mest at de skotske arkivsaker ikke er saa godt bevart som de engelske. Der blev i 1282

  1. The Exchequer Rolls of Scotland I, s. 60. Dipl. Norv. XIX, nr 529.
  2. Sammesteds III, s. 307.
  3. Sammesteds III, s. 579.
  4. Sammesteds IV, s. 259.
  5. Jfr. nr. 72, hvor Johan uten land kalder jarl Harald, som gjestet ham, dilectus cognatus noster.