Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, andet bind (1914).djvu/350

Denne siden er ikke korrekturlest
346
ALEXANDER BUGGE

at seile nord for Bergen eller til skatlandene. Ogsaa i Bergen hadde der dog fast bosat sig endel utenlandske handelsmænd. Einarr gotneski (Gotlænding) var paa Haakon V’s tid gaardeier i Bergen og en anset mand[1]. I oktober 1306 kom der til Lynn et skib fra Bergen ved navn »Goldsmyth«; det hadde muligens navn efter Gullsmiðastræti der. Føreren var en mand ved navn Willelmus Scot (eller Scote)[2] I Lynn var der omkring 1300 en borger ved navn Adam Scot[3]. William Scot har, tør hænde, været av samme slegt.

I Bergen hadde ikke bare tyskere, men ogsaa englændere og gotlændinger sin faste organisation og sat der hele aaret rundt.

I flere utenlandske byer var der norske kolonier, fremforalt i Lynn, eller King’s Lynn som det nu heter; i middelalderen kaldtes byen Biskops Lynn (Lenna Episcopi). – I et desværre tapt brev fra kansleren Baard Serksson til mayoren i Lynn nævntes Thorkil og andre norske kjøbmænd, som var bosat i Lynn (nr. 444). En gaardeier i Lynn omkring 1300 kaldes Ywardus de Norwegia (Ivar fra Norge, nr. 462). En av de større kjøbmænd i Lynn ved denne tid var Petrus de Thornden. – Han drev handel paa Norge, bl. a. paa Nidaros (nr. 463). Hans tilnavn viser at han stammet fra Nidaros (kaupangr í Þrándheimi)[4]. Olav den hellige, som i det hele var meget dyr-

  1. Norges gamle Love III, s. 122.
  2. D. N. XIX, s. 514 er trykt Stot, men navnet bør snarere læses Scote eller Scot.
  3. Hansisches Urkundenbuch I, nr. 1250, 1322.
  4. I en skrivelse fra Rostock og en fra Greifswald omkr. 1530 kaldes en kjøbmand i Lynn Petrus de Drunthem (Thrunthem), Hanseakten aus England, nr. 129, 130 f. Nidaros eller Trondhjem (kaupangr í Þrándheimi) kaldes i de engelske toldruller regelmæssig Thornden. Alt i 1286 nævnes en Petrus de Thrunden i Lynn (Lübeckisches Urkundenbuch I, nr. 492).