Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, andet bind (1914).djvu/358

Denne siden er ikke korrekturlest

354 ALEXANDER BUGGE

kelig var paa Haakon V’stid, og hvordan dens stilling i det hele var, er vanskelig at se av de aktstykker som nu er bevaret. En kunde f. eks. spørge om bøndernes handel og skibsfart ganske var ophørt, naar vi hører, at en kjøbmand som pleiet at seile paa Island, 296 1329 solgte en gaard i Hardanger til Munkelivs kloster (D. N. XII, nr. 74). I de engelske toldlister opføres ikke altid – ja kanske ikke engang som regel – skibenes virkelige eiere, og skibenes navne skrives ogsaa uregelmæssig og unøiagtig. 119 1303 opføres i Lynn Syworth Skalderoth som magister navis, que vocatur Help (s. 466). At erkebiskopen i Nidaros eide skibet, nævnes der intet om (nr. 445). 207 1304 kom den samme mand til Lynn in naue que vocatur Olauesbusce. 38 samme aar forlot han Lynn in naui que vocatur Scalrothbusce. I et aktstykke av 1306 kaldes skibet med sit rigtige navn Help sancti Olaui. I aug. 1304 kom Osbertus del Vike, en munk, sandsynligvis fra Hovedøens kloster, til Lynn in busse que vocatur Seint Olaf. Men han seilet bort igjen in naui que vocatur la Rese. Jeg kan ikke forklare disse tilsynelatende motsigelser som andet end misforstaaelser og unøiagtigheter fra skrivernes side.

At endel norske kjøbmænd selv har eiet skibe, er vist ikke tvilsomt[1]. Men det er mulig, at den større del av de norske skibe som gik i fart paa England, eiedes des av geistlige (biskoper, klostre osv.), dels av stormænd og dels av den norske konge. Mellem de norske skibe som i aarene 1303–1308 kom til Lynn i Norfolk, er der navne som Huggro, Rothen, Oxe, Draxmorch[2] og Houedenbusse. De

  1. F. eks. Goldsmyth, som kom til Lynn 910 1306 og vel har tilhørt en mand i Gullsmiðastræti i Bergen, og Goldscobusce 1011 1305 (opkaldt efter Guldskoen i Bergen?).
  2. Skibet Draxmorch kan dog ogsaa ha navn efter Dragsmark præmonstratenserkloster i Bohuslen.