Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, andet bind (1914).djvu/434

Denne siden er ikke korrekturlest
430
LITTERATUR.


Forf. burde ogsaa ha talt mere om Nidaros’s stilling til Lofotfisket. Endda paa Sverres tid ser det ut som om nær halvdelen av Vaageflaaten stevnet til Nidaros og ikke til Bergen[1]. Byens blomstrende skibsfart omkr. aar 1300 synes ogsaa at vidne om at det ikke bare var tiende-skrei, som førtes dit, men at en ikke liten del av tørfiskhandelen paa utlandet fremdeles gik over Nidaros. Ellers vilde vel ikke f. eks. en kjøbmand fra St. Omer i Nordfrankrike ha sat bo der. Ogsaa skibsfarten fra Island gik, som vi vet, fra først av til Nidaros, og kjøbmænd fra denne by tok længe del i Islandshandelen, selv om de i 14. aarh. begyndte at avsætte sine varer i Bergen. Jeg tror dog ikke (som forf. s. 63) at der nogensinde har været et lovbud, som forbød Nidaroskjøbmændene at avsætte de islandske varer i sin egen by eller at ta del i tørfiskhandelen i Lofoten eller som forbød Nordlændinger at seile til Nidaros. Et slikt forbud vilde ogsaa om end indirekte ha rammet erkebiskopen, som sat i stor handels- og skibsredervirksomhet, og er av den grund en umulighet. Endnu i 15. aarh. seilet Nordlændinger stundom til Nidaros med sin tørfisk, selv om de sedvanlig avsatte den i Bergen[2]. Kongebrevet av 1455, som gav borgere i Nidaros del i handelen paa Skatlandene og Haalogaland ved siden av Bergen, stadfæstet bare ældgammel ret og var ikke noget nyt, som forf. (s. 79) synes at mene. Det kan heller ikke være rigtig, »at der, maaske i 13. aar hundrede, har dannet sig den regel, at handel paa Haalogaland kun kunde ske efter tilladelse av kongen eller hans sysselmænd« (s. 42). De to aktstykker, som forf. holder sig til, kjendes bare fra en kort omtale i Bergens Fundats, som er skrevet i 1580-aarene, og som maa ha misforstaat teksten i det ene av dem. Det ene brev skal ha git munkene i Halsnø kloster lov til at sende varer »nord om Bergen«, det andet skal ha git erkebiskopen i Nidaros lov til av sin »landskyld udi Hedemarken« at sende livsfornødenheter til Finmarken[3]. Haalogaland nævnes saaledes slet ikke i disse

  1. Sverre møtte høsten 1177 ved Raudabjørg straks vest for Nidaros 50 byrdinger (lasteskuter), som var kommet fra Vaagan i Lofoten og tilhørte kjøbmænd.
  2. F. eks. i 1432 den mand, som Querini og hans fæller hadde bodd hos paa Røst; Nordlands amt, ved A. Helland II 883 f., 906.
  3. Norske Magasin, udg. af N. Nicolaysen I 533.