Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, andet bind (1914).djvu/440

Denne siden er ikke korrekturlest
436
LITTERATUR.

fik tørfiskutførselen derfra i sine hænder[1], og hvorledes de ved samme tid ogsaa søkte at sætte sig fast i Haalogaland og Finmarken. Særlig er Englændernes seilas paa Island og de diplomatiske forhandlinger om denne sak uttømmende og klart skildret. Forf. taler ogsaa indgaaende om Englændernes seilas paa Nord-Norge. Hvor vigtig deres handel paa Lofoten maa ha været i 1430-aarene, kan vi bl. a. indirekte se av venetianeren Querinis skildring av Røst, hvor han siger, at indbyggerne dér »bruker klæder av grov uld fra London og andre steder«[2]. Det er ikke rigtig, naar det (s. 79) heter at den seneste sikre oplysning om engelsk handel paa det nordlige Norge i 15. aarh. er fra 1436. Ogsaa efter mitten av aarhundredet gav de engelske konger stundom sine undersaatter, f. eks. William Canyngis i Bristol, tillatelse til at seile paa Finmarken. Det er derfor sandsynlig at Engelskmændene har sin seilas paa det nordlige Norge ned gjennem hele det 15. og ind i det 16. aarh., da vi paany har minder om dem (s. 90 og 140).

Foruten Islands- og Finmarkshandelen skildres ogsaa utførlig (s. 88) handelen paa Færøerne, som gjennemløp en liknende utvikling som Islandshandelen. Videre gir forf. en instruktiv skildring av hvorledes borgerne i Bergen efter mitten av 16. aarh. selv paany begynder at tage op handelen paa det nordlige Norge, samtidig med at seilasen paa Trondhjem[3] blev git fri. Det heter her (s. 97) at det ved Odenserecessen mellem Danmark, Norge og Hansestæderne 25. juli 1560 blev slaat fast at Bergenserne hadde ret til at seile paa det nordlige Norge, men ikke med mer end 24 skibe. Bestemmelsen om de 24 skibe stammer dog alt fra

  1. S. 72 nævnes en tale, som de norske sendemænd til kong Henrik V av England holdt i 1415. I virkeligheten hadde de et brev med fra Erik av Pommern; dette vil bli trykt i Dipl. Norv. XIX, 2. halvbind.
  2. Norges land og folk, Nordlands amt II, 884.
  3. S. 94 heter det at Trondhjem paa erkebiskop Olav Engelbrektssons tid neppe har hat synderlig mer end 1000 indbyggere. Forfatteren bruker som kilde Jacob Zieglers Scondia, 24. En paalitligere kilde er dog kronens leding av Trondhjems by 1548 i Christoffer Galles regnskapsbok (orig. i riksarkivet), som synes at vise at dette tal kanske er vel litet. – Mellem de mest velstaaende mænd i Trondhjem i 1548 var en skipper, Hans styremand, og Seffuerin Siellandsfar.