Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, andet bind (1914).djvu/448

Denne siden er ikke korrekturlest
444
LITTERATUR.
Arkæologisk litteratur.

Det har i de senere aar paa flere maater gjort sig merkbart at den forhistoriske arkæologi her i landet gaar en rikere fremtid og utvikling i møte. Til den ældre generations forskere har der sluttet sig unge, friske kræfter, som allerede paa flere omraader har gjort en betydelig indsats; likesaa er ogsaa arbeidsvilkaarene ved museerne efterhvert blit noget bedre. Hvor meget og hvor alvorlig der i virkeligheten er blit arbeidet, har almenheten imidlertid knapt nok rede paa, og det turde derfor synes berettiget et øieblik at fæste opmerksomheten herpaa.

Saa godt som alle vore forhistoriske forskere er knyttet til vore museer og indtar der ledende stillinger. Dette er selvsagt i én henseende udmerket, da det jo er i dem at arkæologen finder sit materiale, og han egentlig talt ikke kan arbeide literært uten i nøie tilslutning til dette. Men hvad der her er det bedrøvelige, er den mangel paa underordnet arbeidshjælp som like til det sidste og ogsaa fremdeles hersker nærsagt overalt. Forskeren, som skulde ha leilighet til i marken som i sit museum at studere fortidslevningerne og paa grundlag derav publicere de resultater og synsmaater dette gav anledning til, blir desværre altfor ofte optat av administration og museumsteknisk arbeide av forskjellig art, saa tiden og kraften til virkelig videnskapelige undersøkelser blir yderlig knapt tilmaalt.

Det er under disse forhold forklarlig nok at det stof vore museer sitter inde med, kun delvis endnu er tilfredsstillende bearbeidet. Likesaa forstaaelig er det imidlertid ogsaa at publikum i sin almindelighet, selv om det er noksaa historisk og arkæologisk interessert, lite kjender til hvad der allerede er utrettet. De avhandlinger som har gjort det forhistoriske stof til gjenstand for undersøkelse, har nemlig til den seneste tid været spredt i de forskjellige museers aarshefter, hvor ogsaa de aarlige tilvækstfortegnelser har været at finde. Et fællesorgan hadde man vistnok i lang tid i fortidsforeningens aarsberetning, men denne har i de senere aar væsentlig skiftet karakter, og sjelden ser man der nu et forhistorisk emne behandlet. Naar saa dertil kommer at det sidste større populærvidenskapelige arbeide over den forhistoriske tid – underlig og bedrøvelig nok – er blit