Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, andet bind (1914).djvu/450

Denne siden er ikke korrekturlest
446
LITTERATUR.

tur skal jeg i det følgende referere det vigtigste av indholdet av tidsskriftets 3. bind, 1. hefte, utkommet nu i 1913. I et lite opsæt skriver saaledes Dr. Schetelig om »arabiske mynter paa Vestlandet«. De tidligste av dem sætter han i forbindelse med nordiske vikingetog til kalifatets vestlige provinser, særlig Spanien i 844 og 859–61. Disse mynter, som er præget i tiden fra omkr. midten av det 8. til begyndelsen av det 9. aarh., mener han samler sig ved en række fælles træk til en sluttet gruppe; de er alle gjennemboret for at bæres som smykker og er i naturlig overensstemmelse dermed enkeltfund eller gravfund, ikke tilhørende større samlede myntmængder; har altsaa tilhørt et tidligere kulturavsnit, da de fremmede mynter endnu anvendtes som prydelser og ikke bruktes som virkelig mynt. Endelig viser det sig at en overveiende del av dem er vestarabiske og følgelig let kunde tænkes erhvervet netop under et av de nævnte tog; videre at gruppen falder sammen med 9. aarh’s. indførsel av frankiske og angelsaxiske mynter.

Saa interessant det end vilde være, om vi som Dr. Schetelig mener, »ogsaa i de arabiske mynter har et direkte vidnesbyrd om Norges deltagelse i de tidlige vikingetog til Vesteuropa og sydover til Spanien og Afrika«, saa tør dette dog par ingen maate sies endnu at være fastslaat. Dertil er materialet – hvad forf. forøvrig selv er opmerksom paa – altfor magert. Efter fortegnelsen s. 29 anf. st. bestaar det nemlig av 5 – fem – mynter, og naar derav kun én er fra Spanien og to fra Tunis, mens de to andre er fra Mesopotamien, er det allerede i og for sig vovet at tale om det »overveiende antal av vestarabiske mynter vi her har at gjøre med«[1] og lægge særlig vegt paa dette.

Der er imidlertid her ogsaa et andet forhold at fæste opmerksomheten paa, og det er at fund av arabiske mynter fra det S. aarh. saa faa de er, ingenlunde er indskrænket til Norge eller Norges vestland. I sit store arbeide om »Myntforhold og Udmyntninger i Danmark indtil 1146 (trykt i 1900), uttaler P. Hauberg følgende: »Den ældste i Skandinavien fundne kufiske Mynt er fra Aar 698. Fra det 8. Aarh. kjendes nogle mindre Fund, deriblandt to fra Gulland, hvori de yngste Mynter er prægede Aar 784. Fra Tiden før 825 er fremkommet 11 Fund av ku-

  1. Uthævet her.