Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, andet bind (1914).djvu/452

Denne siden er ikke korrekturlest
448
LITTERATUR.

godtgjøre disse myrfunds religiøse karakter, idet det gir tilknytning til det langt rikere danske, særlig jydske materiale, hvor forholdene ligger klart i dagen.

Paa vestlandet er det under tilfældig torvskjæring paa forholdsvis liten dybde av myrjord fundet i det hele fem ganske store, men simple lerkar. Disse er da her blit nedsat paa forskjellige steder uten nogen forbindelse med andre oldsaker eller brændte ben og kul, som kunde tyde paa begravelse. Kun er det oplyst om et av dem at det er fundet fyldt med ben. Netop dette træk er imidlertid karakteristisk for ellers analoge fund fra Danmark. Forfatteren henviser her til en redegjørelse for disse hos Sophus Müller i »Vor Oldtid« s. 589, hvor det klargjøres at de er at betragte som henlæggelse paa aapen mark av dyreofre til guderne. Særlig i Jylland er det i moserne ofte og tildels i betydelig antal fundet lerkar, nu og da ogsaa sammen med dyreben. I en mose ved Lundtoft i Sønderlyng herred blev det f. eks. draget frem 20–30 lerkar og en del faareknokler. To av karrene, som blev optat av sakkyndige, viste sig at staa med bunden i vandret stilling og skaarene omkring den. Paa selve bunden laa i begge tilfælder knoklerne av et slagtet etaarsgammelt lam. Lignende fund av lerkar indeholdende faareknokler kjendes ogsaa fra Hjørringegnen og Kragehulmose paa Fyen.

At fund som disse kun kan sees som ofringer og altsaa har religiøs karakter er tydelig nok, og likesaa synes det rigtig, naar Schetelig her sammenstiller de norske med de danske fund. – At de fleste av vore lerkar er optat tomme, sier intet, da, som forfatteren gjør opmerksom paa, knoklerne i den sterkt syreholdige myrjord godt kan være helt blit opløst, eller det ogsaa kan tænkes at krukkerne kan ha indeholdt andre ofrede matvarer end netop kjøt.

Nogen nøiagtig tidsbestemmelse av disse faa, men interessante fund kan endnu ikke gis, om det end er god grund til at henføre dem til meget tidlig jernalder. De er da sammen med andre ting vidnesbyrd om den nære kulturforbindelse som i den tid hersket mellem Norges vestland og Jylland.

Det nævnt hefte av Oldtiden bringer fremdeles en redegjørelse av Eyvind de Lange for »et par vestlandske urnegrave fra yngre broncealder«. Det gis