Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, andet bind (1914).djvu/453

Denne siden er ikke korrekturlest
449
LITTERATUR.

her tillike en grei liten oversigt over tidligere tids gravskik og den efterhaanden ændrede opfatning av livet efter døden, som førte til likbrænding og nedlægning av de brændte ben i smaa stenkister eller urner.

Videre maa opmerksomheten fæstes paa et lite opsæt av K. Rygh om »grave fra stenalderen«. Som det vil vites er antallet av stenaldersgraver av almindelige nordiske former overordentlig ringe i vort land, og haapet om at finde andre, nye, likeledes lite. En faar da tro at man hos os væsentlig har holdt sig til en simplere gravskik og rimeligvis gravet de døde ned i jorden uten noget paa overflaten synlig merke. Og det er rimelig at anta at de vaaben og redskaper av sten som aarligaars kommer ind til museerne for en del skriver sig fra virkelige graver, om det end er vanskelig i de enkelte tilfælder at fastslaa dette.

Saa meget interessantere er det da at overlærer Rygh med bestemthet mener at ha konstateret nogen stenaldersgraver av hittil ukjendt art. Fra Varø i Nærø pgd. i ytre Namdalen kom der i vinter ind til Trondhjems museum fire økser, tre av flint og en av skifer.

Øksene var fundet paa tre steder med omtrent 15 meters indbyrdes mellemrum i en række langs foten av en aas like ved den nedenfor liggende flate myr. Paa alle tre steder laa store dynger av ursten. Da disse blev tat bort, fandtes paa bunden de nævnte økser. Paa det østligste sted laa en vakker, fint slepet øks av tyknakket form; paa det andet omtr. 15 m. i vest fandtes paa bunden to økser, begge ufuldstændige, den ene en slepen mindre flintøks, den anden, – i en avstand av ca. 2 m. – en bred øks av sortgraa skifer. Endnu 15 m. længer i vest laa den tredje stendynge. Under den fandtes likeledes en øks av flint[1].

At disse fund maa opfattes som gravfund anser forfatteren for utvilsomt. Begravelsesmaaten syntes at ha været den at likene med eller uten kiste har været nedsat paa bergbunden og at der ved hvert av dem har været lagt en økse. Derpaa har der over stedet været oplagt en stor dynge. De to økser under den midterste av disse tyder vel paa to begravelser under en fælles stenhaug.

Er denne gravform som K. Rygh mener, en sjeldnere

  1. Anf. sted s. 66 f.