Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, første bind (1912).djvu/407

Denne siden er ikke korrekturlest
403
ORKNØERNE OG HJALTLAND I PANTSÆTTELSESTIDEN 1468–1667.

Kristian 1 har man ialfald forsøkt at faa skatten ind- drevet[1].

For den dansk-norske konge har det altsaa ved pantsættelsen staaet saaledes, som om han nogle aar utover vilde gaa glip av en liten, temmelig usikker troppekontingent, og en vistnok ogsaa liten og neppe synderlig sikker aarlig pengesum.

Ved forleningen i 1379 blev ogsaa Hjaltland medtat, og hørte fra da av atter sammen med Orknøerne. Saaledes hadde ogsaa forholdet været fra førsten av, men i 1195 blev den nordlige øgruppe skilt fra lenet og lagt direkte under kronen, som straf fordi Harald Maddadhson i borgerkrigene hadde støttet Sverres fiender.

Mens saaledes de to øgrupper længe hadde været ad- skilt hvad den verdslige administration angaar, hørte de hele tiden sammen i geistlig henseende. Paa dette omraade gjentar det samme sig som med jarledømmet. Medens formerne for forbindelsen med den norske kirke for det meste overholdes, og vi ind i det 15de aarh. ikke saa sjelden treffer biskopen over Orknøerne i Norge, er der alt langt tilbake i sagatiden tegn som viser den vei forholdene vilde tage. Det ender med at hele kirken lægges under det nyoprettede erkebispesæde i St. Andrews, omtrent samtidig med pantsættelsen, 1472.

Orknøerne var i det 11te og 12te aarh. et meget omstridt biskopsæde. Erkebiskopen i York søkte længe at hævde sit supremati over dem, men maatte dog vige for erkebiskopen i Nidaros. Imidlertid maatte der natur-

  1. Torfaeus s. 186. – Hvor stor skatten har været, tør jeg ikke uttale mig nærmere om. For Hjaltlands vedkommende nævnes senere et tal »500 marks Scots a year«; summen skal ha været den samme i den norske tid. Rikt materiale til studiet av Orknøernes økonomiske forhold gir »The Rentals of Orkney«.