Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, første bind (1912).djvu/93

Denne siden er ikke korrekturlest
89
OM BYGDEHISTORIE.

det gjort bygd for bygd i landsdel efter landsdel, kan vi – for tiden efter reformationen – endelig engang som hovedfacit opnaa relativt sikre og bestemte gjennemsnitsberegninger for det hele land. Ogsaa for den senere del av middelalderen kan værdifulde oplysninger skaffes tilveie om bygdernes kaar. Nu er det vel saa, at det vil gaa lang tid, før alle landets bygder kan bli gjennemgransket. Men det vilde være en god foreløbig støtte for historikerne bare at faa resultaterne fra en to-tre bygder i hver landsdel.

Oplysninger om bygde-økonomiske forhold maa selvfølgelig samles ind slik, at resultaterne blir mest mulig sikre og brukbare. Arbeidsmetoden maa være rigtig og nogenlunde ens.

Her er en av grundene til, at det er kommet krav om en arbeidsveiledning for lokalhistoriske undersøkelser.

Hver enkelt bygdegaard maa ind under gjennemgaaelsen. Den skal følges gjennem diplomer, jordebøker, skattemandtal, skjøte- og pantebøker, tingbøker og skifteprotokoller, til dens eiendomshistorie i tilgjængelig tid er opklaret; videre tas med hvad der findes om dens skiftende værdi, besætningens størrelse, dens høsteevne, skog og rydningsforhold; endelig oplysninger om gaardens brukere og deres økonomiske kaar.

Saa tilslut i oversigtlige sammendrag hovedresultaterne for alle bygdens gaarder. Sammendragene gir os bygdejordens historie, for middelalderen vistnok bare delvis, men for de sidste 3–400 aar med tilstrækkelig utførlighet og sikkerhet.

Næringernes historie kommer saa i næste række. Bygdefolkets andel i næringernes avkastning vil i stor mon være avhængig av, hvem der eide bygdejorden. En vigtig faktor som ikke maa glemmes i denne forbindelse,