Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, første bind (1912).djvu/95

Denne siden er ikke korrekturlest
91
OM BYGDEHISTORIE.

Forskjelligheterne mellem nabobygder er paa dette omraade hverken mange eller store.

Er denne ordning først valgt kan ogsaa flere emner av økonomisk art skilles ut og behandles distriktsvis, f. eks. næringernes historie. Det arkæologiske avsnit og det alménhistoriske likesaa.

Paa denne vis er arbeidet planlagt for Vestfold. Vi har delt landsdelen efter dens gamle inddeling i Brunla len og Tunsberg len. Brunla len som nu er under arbeide, blir behandlet i 1 hovedbind for hele lenet, 5 særbind for bygderne, 3 særbind for byerne. Derved opnaas at boken for den enkelte bygd væsentlig kan indskrænkes til gaard- og slegtshistorie.

En anden vinding er at det paa den vis blir lettere at faa den nødvendige litterære støtte av fagmænd. Slike emner som fund og oldtidsminder, den ældste bebyggelse, distriktets maalføre, byggeskik o. lign. bør behandles av fagkyndige. En enkelt mand bør ikke prøve paa at spænde over bygdehistoriens hele felt.

Tilslut nogen ord om slegtshistorie. Skal den tas med i noget større omfang i en bygdehistorie? Mange mener nei. Den har ikke saa stort værd at det er rimelig at ofre videre plads og arbeide paa den.

Det er sikkert nok: skal vi følge beboerne paa en 2–300 bygdegaarder i omkr. 300 aar, saa blir det et langt lerret. Slegtshistorien maa svulme op og lægge beslag paa den meste pladsen i bygdeboken. Og indsamlingen av materialet kræver mer arbeide end de fleste aner.

Men jeg for min del holder trods dette likevel sterkt paa en nogenlunde fyldig slegtshistorie. Jeg tror den har en vigtig opgave i en bygdehistorie.

Det skal medgis at det væsentlig er bygdens egen befolkning som kan ha interesse av slegtshistorien. Men