Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, fjerde bind (1920).djvu/106

Denne siden er ikke korrekturlest
100
ALEXANDER BUGGE

I Efteløt sogn i Sandsvær nævnes som tingsteder baade præstegaarden Efteløt og Evje[1]. Men regelen er, at bygdetinget altid holdes paa én og samme plass, som like fra hedenhaugs tid og til efter reformationen var stevnested. Jeg tror ikke det kan bevises, at nogen bygd i historisk tid har faat nyt tingsted. Naar det nævnes flere tingsteder i en bygd, kommer det av andre grunder. Noget andet er det med skipreidetingene og tingene i de paa 1200-tallet nyoprettede tinghaaer (se nedenfor). Bedst kjender vi forholdene paa Østlandet. Derfra er de fleste av de bygdebreve, som er trykt i Norsk Diplomatarium. Paa Vestfold, i Borgarsyssel, paa Romerike, paa Oplandene og i Gudbrandsdalen, Valdres, Hallingdal og Numeldal er det ogsaa bare at uttrykkene stefnubœr, stefnustaðr o. s. v. brukes, derimot ikke i Ranrike, i Telemarken og Grenland, paa Agder og paa Vestlandet eller Nordenfjelds.

Jeg gir i det følgende en liste over de steder, hvor jeg har fundet at det er blit holdt bygdeting. Den gjør angtfra krav paa at være fuldstændig. Det, som er tat med utenfor Østlandet, er noksaa tilfældig. Ranrike eller. Bohuslen og Jemtland har jeg ikke tat med. Men listen tør likevel gi et slags billede. Jeg har ordnet den efter amter og herreder slik som det er gjort i »Norske Gaardnavne«. De herreder, hvor jeg intet har fundet, nævner jeg ikke.


Smaalenene. 1. Trøgstad. Kirkestedet[2], som i gamle dager maa ha været nabo til Frøshov (Frøyshof), hvor Frøy blev dyrket, og leikarvollen (Løken, opr. Leikvin)[3]. Præstegaarden kaldtes i middelalderen Sjalfvirki og var sammen

  1. DN. II n. 619, III n. 544. NG. V, 378 n. 45 og 380, n. 54.
  2. DN. III n. 828.
  3. NG. I, s. 10 f. Trøgstad præstegaard er n. 61; n. 62–64 er de nyere (middelalderlige) gaarder Sjønhaug med underbruk Sjønberg, Skrammerud og Gopperud; n. 65 er Frøshov, n. 66 Løken.