Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, fjerde bind (1920).djvu/135

Denne siden er ikke korrekturlest
129
TINGSTEDER, GILDER OG ANDRE GAMLE MITTPUNKTER

land, som i middelalderen hørte til Vegusdal. En gaard i Herefoss siges at ligge i Frikstad skipreide. Frikstad ligger langt fra det gamle kirkested og ikke nær noget hedensk kultsted. Hverken Frikstad, Strengereid, Bringsvær eller Sand nævnes som tingsteder i gamle brev, og jeg tviler paa at de har været det i meget gammel tid. Herredstingene blev – det kan vi se – holdt paa andre steder og paa Aust-Agder og i Robygdelaget næsten overalt nær kirken. Slik var det i Froland, Aamli, Øiestad og i Sætesdal, hvor hovedtinget blev holdt paa Bakke (egt. »Bakken«) ved Aardals kirke i Bygland[1]. Hovedtinget for hele Aust-Agder blev holdt paa den gamle kongsgaard i Øiestad, Nedenes (Niðarnes), som amtet har faat navn efter. Hit blev det stevnet fra herredstingene, bl. a. fra Bygland. I 1459 kaldes Nidarnes »ret stevnestue paa Aust-Agder«[2].

Tingstederne paa Vest-Agder er det heller ikke let at faa et indtryk av. De synes for en del at være forholdsvis nye. Mellem dem kan nævnes: Oddernes kirkegaard[3], Klepland i Søgne[4], som en skipreide og tingkreds kaldtes efter, et stykke ovenfor kirkestedet, Frøisland i Halsaa, et gammelt kultsted og nabogaard til kirkestedet[5], og Holmegaard, kirkestedet i Holme[6]. Ved siden av Holmegaard maa ogsaa Kaddeland (*Kallaðarland) ikke langt derfra ha været tingsted. Derefter hadde Kallaðarlands þinghá navn[7] og skipreiden kaldes ofte derefter[8]. Videre kan som tingsteder nævnes Øislebø og Bjelland, kirkesteder i sognene av samme navn[9], og Foss i Valle sogn i Søndre Undal; gaarden ligger langt fra det nuværende kirkestedet, men ved

  1. DN. IV n. 827, I n. 642, 774, VIII n. 383, I n. 714.
  2. DN. IV n. 946, XII n. 228. I Norske Gaardnavne VIII, 42 heter det om Strengereid i Holt: »Ofte nævnt i den senere Middelalder, fordi det var Thingsted, og Skibreden derfor nævntes derefter«. Jeg har i DN. ikke fundet noget eks. paa at Strengereid nævnes som tingsted; jeg er ikke viss paa at skipreiderne er nævnt efter tingstederne.
  3. DN. II n. 962.
  4. DN. X n. 149. Hvorfor Klepland er blit tingsted, kan jeg ikke sige. Det maa ha været en gammel storgaard; paa dens grund er bl. a. en langhaug med en bautastein (Nicolaysen, Norske Fornlevninger, 268).
  5. DN. XV n. 22, NG. IX, 75. Frøisland (Frøysland) indeholder som første led guden Frøys navn.
  6. DN. VI n. 665, IX n. 777.
  7. DN. VI n. 399, 422; NG. IX, 89.
  8. DN. IX n. 267 o. fl.
  9. DN. IX n. 267, VI n. 434, NG. IX 107, 111, 127.