lerflokken reises midt i 1190–aarene, ja, igrunden helt fra kuvlungetiden, 10 aar før, og helt til ribbungflokken opløses sist i 1220–aarene, er Viken – vi maa huske paa, at efter Sverres og trønderpartiets seier er det fra Viken og Vestlandet vi maa vente oprør – med faa og korte avbrytelser et rike for sig selv, med sit eget styre og sin egen administration.
De otte ribbung-aarene, fra 1219 til 1227, er siste gang lokalmotsætningene fører til aapen borgerkrig i Norge – Skules reisning en halv menneskealder senere har ikke noget lokalt præg – og ved at kue den har Haakon Haakonsson definitivt samlet Norge til ett rike og gjort ende paa den gamle striden mellem trønder og vikverjer. Men kampene mot ribbungene er likevel bare det mindst vigtige i den dannelse av en norsk enhetsstat som foregik i Haakons og hans søns regjering. Langt væsentligere er det at et ensartet militær- og finansvæsen, med tilhørende administration grundlægges i disse aarene.
Desværre er jo omtrent ingenting bevaret av den gamle lovgivningen for Viken og Oplandene, saa vi kan bare bygge paa det, vi vet fra Gulatings- og Frostatingslovene; men det er i og for sig nok[1]. I Gulatingslagen var fra gammel tid av militærvæsenet bygget paa en inddeling av fylkerne i skibreder som skulde stille hver sit skib; de skibene, som skulde stilles, var større end andetsteds i landet (25-sesser mot 20-sesser) og vernepligten tungere. Det siste skyldes muligens en utvidelse av vernepligten efter Sverres og trønderpartiets seier, og vernepligtsloven viser tydelig, at der er en motsætning mellem kongen og bønderne. I de aarene, det ikke blev budt ut militær leding, maatte vestlændingene desuten –
- ↑ Den detaljerte begrundelsen for den følgende fremstilling maa jeg gi paa et andet sted.