Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, fjerde bind (1920).djvu/229

Denne siden er ikke korrekturlest
293
TINGSTEDER, GILDEB OG ANDRE GAMLE MITTPUNKTER


(»Man skal ikke ta med sig mat eller drikke til den gavmilde mands hjem, – guderne overlistet Tjatse –. Hvem skulde vel stille sig op mot ham, som værner om helligdommen?«)[1]

3. Foruten paa Gildvangen har det, som nævnt, rimeligvis været et gilde paa Medjaa i Grong.

Mulig har det været endda to gilder i Nordre Trondhjems amt. I Sparbuen og i Ytterøen ligger to gaarder, som begge heter Gilberg, den sidste skrives i Aslak Bolts Jordebog af Gildbergum og 1557 Gildeberg. Karl Rygh forklarer navnet som oprindelig *Gildruberg, av gildra f. »fælde«[2]. Men dette forutsætter en sterk avslitning av første led. Kan ikke navnet komme av gilde? Det maa nævnes at Gilberg i Sparbuen er nabogaard til Mære, dér den navngjetne helligdom stod og Ølve paa Egge og hans venner hadde sine hvirfingsdrykkjur.


D. Søndre Trondhjems amt.

4. Gerhard Schøning fortæller, at det nedenfor kirken i Meldalen har staat »et Gilde-Huus«. Dette er dog ikke sikkert; for Schøning tilføier: »hvorfor Stedet kaldes Gildes-Øi«. Dette navn – det skrives nu Gildøien (ældre Jilløn 1590, Giløehn 1626) – er dog rimeligvis ikke sammensat med gildi, men med gildr »fortræffelig, behagelig«[3].

5. Paalitligere synes Schønings oplysninger om et gilde i Opdal. Han siger: »Vesten for kirken paa Vang er en Ager, som man endnu kalder Gilleskaals-Ageren. Navnet selv giver tilkiænde, at det her har,

  1. Den norsk-islandske skjaldedigtning, udg. ved Finnur Jónsson, I B, 69 f.
  2. NG. XV, 159, 203.
  3. Gerhard Schøning, Reise gjennem en Deel af Norge, udg. af det kgl. Vidensk. Selsk. i Trondhjem I, 208 og anm. v. NG. XIV, 154. Citeres i det følg. som: Schøning, Reise.