Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, fjerde bind (1920).djvu/244

Denne siden er ikke korrekturlest
238
ALEXANDER BUGGE

mand, og derefter værdsætter dommerne 2 ø[1] nævnte Halvorsrød til 11 Joachimsdaler[2].

Vi vil lægge merke til, at mellem de mænd, som sitter i retten, nævnes «Gullick Yverszen, oldermand y Borgesyssel«, først, saa en raadmand i Sarpsborg og tilslut 5 lagrettesmænd i Onsø. Gullik Iversen var altsaa den fornemste av disse 7 mænd. Ordet oldermand (ǫldurmaðr) findes ikke i sagaerne og heller ikke i vore gamle love eller i brevskaper fra 1100- eller 1200-tallet. Det forekommer første gang i skraaen for Onarheimsgildet av 1394 (alderman). Desuten nævnes 1461 en allirman (ollirmæn) for St. Anna gilde i Oslo (DN. III n. 854), 1482 en oldermand (olldurmann) for St. Nikulas-gildet i Øistesø i Hardanger og 1520 en »ellerman til helgelecoms gille i Oslo«[3]. Vi kan derfor gaa ut fra at «oldermand« betyr »formand i et gilde«. Det maa altsaa endda paa 1500-tallet i Borgesyssel ha været et stort gilde, ikke et almindelig bygdegilde, men et gilde for hele sysselen; Gullik Iversen kalder sig jo »oldermand i Borgesyssel«. Dette gilde maa ogsaa ha hat indflytelse, siden dets oldermand optrær som domsmand og, tør vi tro, leder retsforhandlingerne. Dets stilling tor ha liknet Olavsgildets paa Onarheim, hvis segl blir brukt som det offentlige segl for Søndhordland.

Ogsaa i det gamle norske landskap Ranrike eller Bohuslen har det sikkert før i tiden været gilder. Vi har spor derav i Gillaby paa Ordost[4]. Første led i dette

  1. [Wikikildens note: Trykkfeil i originalen. Det skal vel stå «øresbol i».]
  2. Utrykt brev i Riksarkivet. Amanuensis Fr. Scheel og amanuensis Sigurd Kolsrud har godhetsfuldt avskrevet brevet for mig, hvorfor jeg bringer dem min bedste tak.
  3. DN. VIII n. 410, VII n. 550. Det av ǫldurmaðr dannede adjektiv ǫldurmannligr »som ser ut som en høvding« forekommer derimot alt i Morkinskinna. 15112.
  4. I 1442 nævnes »Gammell Gunnarsson i Gillaby wmbudzman« sammen med landsfogden paa Ordost og to lagrettesmænd, DN. XVI n. 139.