Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, fjerde bind (1920).djvu/253

Denne siden er ikke korrekturlest
247
TINGSTEDER, GILDER OG ANDRE GAMLE MITTPUNKTER

konungi ok jarli)[1]. Det maa ha været, fordi Sigurd var forstander for gildet paa Onarheim. Hvordan gildet i Borgesyssel har utviklet sig, kan vi ikke sige. Vi kjender det jo bare indirekte fra et eneste aktstykke[2]. Men Gullik Iversøn, »oldermand i Borgesyssel«; maa ha hat en liknende stilling som Sigurd av Onarheim i Sunnhordeland.

Ogsaa i byerne tjente gildeskaalen som offentlig forsamlingslokale eller en slags raadhus. I Bergen kaldtes Maria gildeskaale for »rette tingsted«. I Nidaros skulde lagtinget holdes i Krossgildets skaale og i Tunsberg i Olavsgildets. Retterboten av 1318 om utlændingers handel i Tunsberg taler om »gildeskaalen eller et andet almindelig (ɔ: offentlig) hus« (i gildiskalanom eda i adru almennilego husi)[3]. Dette er ikke, som jeg før har trodd, opstaat under indflytelse fra England[4], men har utviklet sig i byerne under paavirkning fra landet; for dér var gildeskaalen eller gildevangen fra ældgammel tid mittpunkt i bygden.

Vi har set at i hver bygd i landet fandtes det fra ældgammel tid en vold, dér folk møttes til lek og alvor. Den kaldtes fra først av vin »græsgang«, siden vangr og tilslut vǫllr og var hele bygdens eie. Derav kommer det at volden ved kirken mange steder den dag i dag kaldes og er almenning. Vi har nævnt Kinserviks Almenning; en liknende almenning er det bl. a. ved Slyngstad kirke paa Sunnmøre og aalmerke (gl.n. almerki »almenning«) ved Odda kirke i Hardanger[5]. Her vokset det i tidens løp op et hus som blev brukt til stevnested og som mange

  1. Fornmanna sögur IX, s. 264 (Saga Hákonar Hákonarsonar, k. 23).
  2. Jeg har gjennemgaat hele Diplomatariet, men ikke fundet noget tilsvarende.
  3. NGL. III, 132.
  4. De norske byers selvstyre og handel, s. 100.
  5. Jfr. Fritzner, Ordbog I, 46; Aslak Bolts Jordebog, s. 20 nævner almenningen ved Levanger kirke.