Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, fjerde bind (1920).djvu/274

Denne siden er ikke korrekturlest
268
EDV. BULL.

samme henseender avviker de fra skibrederne længere vest, i det sydlige Vestfold, i Grenland og paa Østagder. Det tør derfor være fuldt berettiget i skibrederne her aa se akkurat det samme som i heredene andensteds paa østlandet[1].

Med hensyn til alderen av denne inddeling kan man kanske komme et stykke videre ved den iagttagelse, at der er en paafaldende forskjel i skibredernes størrelse i indre og ytre Smaalenene. Mens saaledes Varna skibrede (Rygge hered) omfatter et omraade paa ca. 86 matrikelnumre, er der i det distrikt som nu svarer til Vemme skibrede (Spydeberg og Skiptvet) 218 matrikelnumre, i Freylandir (Trøgstad og Askim) 278, i Skaun (Rakkestad) 249 og i Heggen (Eidsberg) 225. Maalt efter kvadratkilometer blir forskjellen omtrent den samme: paa de 6 (eller hvis Marker regnes for to skibreder, 7) indre distrikter falder ca. 2320 km.2, paa de 9 ytre 1663; det vil si de indre er gjennemgaaende omtrent dobbelt saa stor som de ytre.

Ifølge tabellen over norske oldfund (hos Helland, Oldfundene og Norges folkemængde) skiller nu Smaalenene sig skarpt ut fra de andre østlandsamtene ved aa ha langt flere fund fra ældre jernalder end fra yngre (397 mot 201); det er derimot av samme type som kystamtene fra Nedenes til Stavanger. Men fordeler vi fundene paa de enkelte hereder i Smaalenene, viser det sig, at det egentlig bare er i kystdelene av amtet, denne typen fins, men der til gjengjæld saa meget mer utpræget. I indlandsdistriktene (Rakkestad fogderi + Vaaler, Aremark og Ømark) er nemlig forholdet 82 og 100, altsaa flere fund fra yngre

  1. Lignende forhold som i Smaalenene finner vi ogsaa i Baahuslen, hvis ældste inddelinger overhode er av ganske samme art som i Smaalenene. Identiteten mellem skibrede og hered bevises her likefrem av selve navnene: Foksahered skibrede, Tungahered skibrede og Vettahered skibrede.