Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, fjerde bind (1920).djvu/276

Denne siden er ikke korrekturlest
270
EDV. BULL.

tidspunkt, da de ytre var relativt meget tættere befolket end de indre – altsaa i ældre jernalder, og til et saa fjernt tidspunkt føres vi vel ogsaa av navneformerne. Har vi nu hat ret i den ovenfor opstilte identificering av heredene over resten av østlandet og skibrederne i Smaalenene (og Baahuslen), saa føres vi altsaa til aa anta, at ogsaa heredsdelingen maa gaa saa langt tilbake – et resultat som vinner en smuk bekræftelse ved aa sammenstilles med Magnus Olsens paavisning av, at Fǫð – Lysakerelven – har dannet grænsen mellem Aker og Bærum alt før vikingetidens begyndelse.

Det er imidlertid klart, at det i ældre jernalder umulig kan ha været tale om nogen inddeling av landet som paa nogen maate kan sammenstilles med de senere skibreder; en slik inddeling forutsætter Jo ganske anderledes baade store og faste statsdannelser end vi kan tænke os i ældre jernalder. De smaalenske – og baahuslenske – -oprindelige hereder maa derfor paa et senere tidspunkt være omgjort til skibreder; men dette maa igjen være foregaat paa et tidspunkt, da denne del av landet endnu ikke var statslig sammenknyttet med landet paa vestsiden av fjorden og inde ved fjordbunden; det vil si, det maa være foregaat under de danske kongers overherredømme her i det 9–10 aarh. eller kanske endnu litt tidligere.

Ebbe Hertzberg har i sin avhandling om ledingen forsøkt aa sandsynliggjøre, at det vikske ledingvæsen er indført av de danske overkonger. Ad en anden vei er jeg kommet til det samme resultat for Smaalenene og Baahuslens vedkommende, derimot ikke for resten av Viken – en ny antydning til de mange andre, som peker paa at det danske overherredømme væsentlig indskrænket sig til disse landskaper, men der til gjengjæld satte sit præg paa forholdene for aarhundreder.

Fra skibredesystemet paa østsiden av Oslofjorden kan