Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, fjerde bind (1920).djvu/353

Denne siden er ikke korrekturlest
347
NORGES BEBYGGELSE I VIKINGETID OG MIDDELALDER

setr; forholdsvis flest av dem findes i Romsdals amt (omkr. 250). Paa Østlandet er de forholdsvis hyppigst omkring Mjøsen. O. Rygh siger: »Disse Sammensætninger synes at være temmelig gamle og tør vel for den største del henføres til Vikingetiden og den nærmest forudgaaende Tid. De findes ikke paa Island, men derimod ikke sjelden i de gamle norske Kolonilande i Vesten«[1]. Magnus Olsen gjør disse navne noget yngre. Han siger: »Setr er derimod i modsætning til vin, produktivt til dannelse av stedsnavne ogsaa i historisk tid. Frøset synes da at tilhøre hedendommens slutning«[2]. Mit indtryk er at setr er brukt til at danne gaardnavn gjennem et længere tidsrum end baade staðir, land og þveit. Navne som Venset (Vinjasetr eller Vinset) i Skjerstad i Nordlands amt og Vinjesæter (Viniasætr) i Mosviken og Venset (Vinasætr) i Skogn i Nordre Trondhjems amt maa være meget gamle; de er sammensat med vin »græsgang«[3]. Derimot tilhører Kariset (Katrínasetr) i Gjemnes i Romsdals amt[4] og Paalset (Pálssetr) i Vestre Toten[5] og det forsvundne Paalsetter i Brandbu i Kristians amt[5] middelalderen. Derimot tror jeg ikke som Andr. M. Hansen at navnene paa setr i det store og hele er samtidige med ruð-navnene[6]. I det hele synes de at være noget ældre.

At alle disse gaarder hvis navn ender paa staðir, land, þveit og setr først er ryddet i vikingetiden eller tiden nærmest forut, kan vi dog ikke sikkert slutte. Mange av dem er uten tvil ældre, men har i tidens løp skiftet navn, dels fordi gaardene er skiftet ut og dels fordi husene er blit flyttet.

  1. N.G., Indledning, 74.
  2. Hedenske kulturminder i norske stedsnavne (Videnskabsselskabets Skrifter II, Hist.-filos. Klasse, Kristiania, 1914, No. 4), 68.
  3. N.G. XVI, 219; XV, 99, 166.
  4. N.G. XIII, 354.
  5. 5,0 5,1 N.G. IV 2, 99, 172.
  6. Landnåm i Norge, 12, 20.