Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, fjerde bind (1920).djvu/505

Denne siden er ikke korrekturlest
499
GAMLE GAARDSARKIV


Merkelig nok er det ingen av disse brevene som melder om drap og slagsmaal. Laardølene maa ha været mere fredsommelige end Telene hadde ord for at være. Alt ialt er det paa Vestre Heggtveit 18 brev som er ældre end 1600 – det ældste er fra 1564 – og 29 brev og dokument fra tiden mellem 1600 og 1700, ialt 47 stykker.

Gaardsarkivet paa Vestre Heggtveit har kanske ikke mest betydning for bygdehistorien. Derimot findes det paa Gjeveland i Aamli paa Vestagder et andet gammelt bygdearkiv, som kanske er endda rikere og som indeholder flere brev, som skulde paaregne mere almindelig interesse[1].

Det har oprindelig hørt hjemme paa Rissland i Aamli som omkr. 1600 var tingsted. Det maa være grunden til at det mellem aktstykkerne der findes flere som handler om retssaker. Tre av disse er især merkelige og kaster tilsammen skarpt lys over sæder og samfundsforhold i slutten av 1500-tallet. Den vigtigste kilde til kundskap om vort folks kultur i dette tidsrum er vel Herredagsdombøkerne som er trykt for tiden 1578 til 1616 og indeholder de dommer som i disse aar blev avsagt paa de almindelige herredager[2]. Men Herredagsdombøkerne gir i regelen bare et kort utdrag av forhøret. Desuten er det især av straffesaker her flere som blev endelig paadømt paa herredagene, men som det likevel ikke findes noget om i Herredagsdombøkerne, for ikke at tale om at mange av de kulturhistorisk værdifuldeste saker slet ikke kom saa langt som til herredagen. Jeg kan nævne ett eksempel mellem mange. 25. juli 1578 blev det i Oslo paadømt en sak mellem lensherren

  1. Dette arkiv eies nu av den historisk varmt interesserte gaardbruker Gunstein Gjeveland og er i utmerket orden, da baade hr. Gjeveland og hans far og farfar selv har kunnet læse de gamle brevene.
  2. Norske Herredags-Dombøger, første Række, B. I– VI, anden Række, B. I–IV, udg. ved E. A. Thomle, Chra. 1893–1911.