Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, fjerde bind (1920).djvu/550

Denne siden er ikke korrekturlest
544
SMAASTYKKER

ger det ialfald nær at anta at der ogsaa her, ved rideveiens fremkomst til Sørfjorden og avslutningen av reisen over fjeldet, har ligget om ikke et ringe herberge saa dog et færgested hvorfra overfart over den her ganske smale fjord har kunnet besørges, dels til Odda og Røldal, dels og vel oftest tversover fjorden til Sexe[1], hvor den gamle vei over fjeldene til Olavsdal og Normandsslæbe førte til Østlandet og den øvrige nordiske verden. – I sammenhæng med spørsmaalet om færdselsveiene fra Hordaland mot Hardanger og videre øst kan her indskytes, at Lange, som kun nævner tvende veie fra det Bergenske til Hardanger, nemlig over Voss-Granvin og over Lyse (formentlig med fortsættelse over Haalandsdal eller Samnanger til Strandebarm-Vikør), synes at glemme den gamle og gode kjøre- og senere kløvvei fra Dale i Brudvik, et par mile nordøst for Bergen gjennem Bergsdalen til Fyksesund i midtre Hardanger, hvor ogsaa fjeldveien fra Ævanger kommer ned. – I konsekvens eller i ubekjendtskap hermed er det ogsaa at M. Olsen bestemt (Lange mindre bestemt) ytrer tvil om, hvorvidt de murrester som endhu fandtes paa Kannikeberg ved Fykesund, paa Schnabels tid virkelig ogsaa var rester av det kloster sagnet lægger paa dette sted (Schnabel: Hardangers beskrivelse), og istedenfor kort og godt forklarer stedsnavnet Kannikeberg derav, at gaarden har tilhørt Bergens domkapitel! »For et hospitium eller gildehus er stedets beliggenhet inderst i Fiksesundet ikke heller bekvem«, uttaler Lange. Denne saavelsom M. Olsens antydning er utvilsomt misvisende. Snarere maatte man, som Lange i en anden forbindelse bemerker, netop søke et herberge her. Begge forfattere har overset den lokalitet, at den udmerkede fjeldvei fra Bergens nære opland netop ender her ved Fyksesundets bund. Et mere naturlig sted for et herberge har fjeldveiene mellem det Bergenske og Hardanger ikke at opvise. Langes subsidiære antydning om et

    ældste eiere nævnes Bergens domkirke og blandt de private eiere Gunnar paa Mokkestad og hustru Ragnhild Lauritzdatter (frænde av storbonden Fartein paa Ænes), likesom et diplom fra Jondal 1592 stadfæster eiendomsforhold til Mokkestad.

  1. Her fandtes iflg. Nicolaysen i 1825 en arabisk sølvmynt (pilgrimsmynt). Lange peker uttrykkelig paa denne vei som en pilgrimsvei s. 582, hvorpaa selvfølgelig fundet dog ikke nødvendigvis behøver at tyde.