Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, fjerde bind (1920).djvu/568

Denne siden er ikke korrekturlest
562
SMAASTYKKER


Først med disse forhold i tankerne vil man forstaa en liten episode som forefaldt under strilekrigen 1765 – pussig i sit forløp, men alvorlig nok i sine aarsaker.

Den 12. april 1765 blev den 38 aar gamle nordmøring Gregers Andersen Bjerkelie dimitteret fra den kongelige fotgarde i Kjøbenhavn. Nogen dager efter var han paa hjemreise. Men veien var lang, og Gregers Andersen har øiensynlig funderet en del over hvorledes han skulde bære sig ad med at komme raskt frem. I Kristiansand kom han sammen med en mand som raadet ham til at skaffe sig friskyss ved at indbilde almuen at han reiste om med brever om ekstraskatten. Nordmøringen fulgte raadet, og resultaterne blev over forventning. En mand i et slikt ærende var bønderne villige nok til at skysse. Gregers Andersen kom baade fort og billig frem. I begyndelsen av mai maa han ha været hjemme igjen.

Hadde nu Gregers nøiet sig med at ta de allernødvendigste konsekvenser av sit paafund, vilde det neppe ha faat det efterspil som vi har at takke for at historien kan indfange manden. Men det gik ham som det saa ofte gaar menneskenes børn, naar de gir sig eventyret ivold; hans fantasi bukket hurtig under for fristelsen til at løpe løpsk i den nye rolle. Hjemme i Nordfjord begyndte komedien først for alvor. Her reiste han omkring og indbildte bønderne at ekstraskatten ikke var efter den kongelige vilje og læste op en falsk forordning i kongens navn for at forhøie virkningen av sine ord. Da han i slutten av mai drog til Bergen for at søke arbeide ved bergverkene, var han derfor kjendt av almuen over hele Vestlandet. Selv saa langt sydpaa som i Bergens nærmeste omegn visste alle om ham. Takket være de politiforhør som blev holdt i Bergen i anledning av strileopløpet 1765, er vi istand til at opsnappe manden hist og her under reisen og avlure ham smaa bemerkninger fra hans samtaler med bønderne. I Lindaas var der saaledes flere bønder som gav ham friskyss, »fordi han sagde sig at være sendt fra Kjøbenhavn med et Brev til Stiftamtmanden, at der skulde holdes Thing paa en Gaard Unneland i Gunlands Skibrede, betræffende Ekstraskatten, som han formente at skulle ophæves«. En av de gaardbrukere som han fik skyss hos, Joseph Larsen Qvalvaag, kunde oplyse at han hadde sagt »de gjorde ilde i