Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, fjerde bind (1920).djvu/571

Denne siden er ikke korrekturlest
565
SMAASTYKKER


En blanding av forargelse og medlidenhet synes at ha været de følelser, som fænomenet Gregers Andersen Bjerkelie vakte hos kommissionens medlemmer. De stempler ham som »farlig Nouvellist for en lettroende Almue, som han har indbildet, at han var udsendt i Kongl. Ærinde, at Kongens egen Søn kom herop for at befrie de norske Undersaatter fra Extraskatten, som Kongen ei vidste af at sige, og hvoraf Hs. Majest. ei havde faaet mere end 4 Mk. 8 sk. pro Persona, med flere saadanne Legender, som kunde været af allerstørste Conseqvence, om de havde været udstrøede i den Tid, da Gemytterne vare i Bevægelse, før Opløbet skede den 18de April: men som efter den Tid ikke vare saa betydelige, eftersom han tillige paa sin Facon talede om en Undersøgnings-Commission. Hvorom alting er, sees tydelig, at Gregers Andersen har raffineret paa et ondt Raad, indtil at gjøre sig til en Falsarius, eller en for Publicum farlig Bedrager. Hvorvidt forestaaende Armod, Eenfoldighed, ja vel og Drukkenskab kan tjene ham til Undskyldning til Formildelse, det indlades allerunderdanigst til Eders Majestæts Naade«[1].

Mandens usseldom har ikke kunnet andet end ta brodden av kommissionens kritik. Den kunde ogsaa ha fundet undskyldende momenter i det system som det var saa latterlig let og derfor saa menneskelig at misbruke. Det var bondens skysspligt som gjorde Gregers Andersens meriter mulige. I virkeligheten hadde han levet høit paa en gammel bondebyrde, som stadig hadde voldt misnøie og klager. Alle embedsfolk hadde friskyss, en forret som overalt fristet til store misbruk. At en av almuens egne for en gangs skyld fulgte sine foresattes eksempel, gav systemets svakhet et islæt av komik; men byrden blev ikke derfor lettere at bære for bonden. Kommissionen var fuldt opmerksom paa at andre likesaa betænkelige omend ikke fuldt san opsigtsvækkende misbruk gik i svang:

»At stor Misbrug foregaaer med Friskyds og at Almuen derved meget graveres, følgelig har største Føie at føre Klage om, kan ikke negtes. Vi ansee det for en høi Nødvendighed at for denne Friskyds sættes visse Grændser og at Misbrug, meere end hidindtil, ved nærmere Reglement

  1. Smsts. s. 425.