Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, fjerde bind (1920).djvu/75

Denne siden er ikke korrekturlest
69
AV STATSRAAD HANS CHRISTIAN PETERSENS DAGBØKER

nu med Tiden blive frie for disse halvstuderede Embedsmænd, som i alle Henseender have skadet os saa meget. Det er dem, der har sat Embedsclassen ned i Opinionen.«


27. juli 1845:

»Jeg har med Interesse læst en i disse Dage udkommen liden Piece »Et Blik paa vo e politiske Forholde. Den ubekjendte Forfatter[1] skildrer Bondepartiet med dets Bornerethed paa en træffende Maade og viser hvilke Ulykker det kan berede Norge, uden dog at geraade i Harnisk eller bruge haarde Udtryk. Isen er saaledes Gud ske Lov brudt og der kommer vel flere bagefter, som da ei ville fare frem med saa megen Lempe, især hvis Bondepartiet – hvortil Forfatteren med Rette regner Præsterne – tager til Gjenmæle. Dette er at ønske for at Sandheden end yderligere kan blive sagt disse falske Propheter,«


5. august 1815:

»Løvenskiold faar Hib i Morgenbladet i Anledning af hans Votum for Mor Sæther. Jeg gad vide hvad man vilde sagt, om det var blevet bekjendt at Foss var af samme Mening[2]

  1. Daværende prokurator, senere høiesteretsadvokat P. J. Homann.
  2. Mor Sæther var en bekjendt »klok kone« i Kristiania, som var straffet flere ganger for kvaksalveri, men allikevel søkte om at faa lov til at praktisere. Stadsfysikus, formandskap, magistrat, det medicinske fakultet, kirkedepartementet og regjeringens flertal uttalte sig mot ansøkningen, men stiftamtmanden, statsraad Fleischer og statholderen Løvenskiold anbefalte den. Den blev ikke bifaldt. – Herman Foss var chef for marinedepartementet og meget populær.