Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, tredje bind (1916).djvu/396

Denne siden er ikke korrekturlest
SMAASTYKKER.


10.
Svenskernes ophold paa Røros julen 1718.

O. A. Øverland har i sin avhandling »Armfelts tog nordenfjelds 1718« i Historisk Tidsskrift 2. R. II s. 193–259 og I. O. Wahl i sit skrift »Felttogene 1716 og 1718« nærmere omhandlet, at Armfelts underanfører generalløitnant de la Barre den 21de december kom til Røros, hvor han selv tog ind i direktørens hus, medens hans tropper indkvarteredes paa bergstaden. Paa Røros opholdt han sig til 6te januar og benyttede tiden til at lade sine folk inddrive kontributioner av hø og levnetsmidler i de omliggende distrikter, bemægtigede sig bergfolkenes vaaben og faner samt endel i Storvarts grube skjult kobber, som blev sendt til Sverige.

Under arbeidet med at samle oplysninger om slægten Bredal har jeg truffet paa et i Røros værks arkiv beroende dokument, som i detalj beskriver svenskernes færd dersteds julen 1718. Da dette dokument ikke kan sees at være kjendt av de ovennævnte forfattere og det ikke er uten interesse, har jeg troet det burde gjengives i Historisk Tidsskrift, idet jeg har tilføiet nogle oplysende noter.

Om forfatteren, Hans Nielsen Bredal, efter hvem der lever en talrig efterslægt paa østlandet, kan oplyses, at han var student fra Aarhus skole 1699 og kom som teologisk student til Norge, hvor han blev 1705 gift med en datter av sognepresten til Hole paa Ringerike Henrik Andersen Opdal. Han gik senere over til at studere jus og erholdt 1714 bestalling som prokurator for over- og underretterne i Norge. Som saadan var han beskikket forsvarer for stabssekretær Morsing, jfr. Historisk Tidsskrift 4. R. II s. 117. Fra 1717 var han bergskriver paa Røros og blev under svenskernes ophold arresteret, ifølge »Hjorts og Krags kEfterretninger« om Røros s. 164 »formedelst mistænkelig brevveksling«. Efter Bergmans død i 1719 blev Bredal direktør for kobberværket og døde som saadan i 1736, 56 aar gammel.

L. Esmarch.