Side:Historisk Tidsskrift (Norway), fjerde Række, første Bind (1901).djvu/254

Denne siden er ikke korrekturlest


Endnu i samme Maaned, som Paven gav Haavard sin Dispensation, altsaa inden Brevet kunde være kommet til Bergen, døde Kong Inge i Nidaros 23de April 1217, og Spørgsmaalet om Thronfølgen blev brændende. Cleresiet i Nidaros indtog, som bekjendt, her en tvetydig Holdning og stod tydeligviis egentlig paa Skules Side mod Haakon. Haavard i Bergen, endnu kun „Biskopsemne“, og hans Capitel vare derimod desto mere trofaste mod den unge Kongesøn, der trods mange Cabaler dog var bleven hyldet i Throndhjem. I Forening med Lendermændene i Gulathingslagen sendte han Dagfinn Bonde til Nidaros med et Brev, der stærkt fremhævede Haakons Ret. Da denne kort efter i Følge med Skule Jarl reiste til Bergen, blev da ogsaa Kongen modtagen der af Geistligheden med høitidelig Procession, uagtet Chorsbrødrene i Nidaros havde advaret Haavard og hans Capitel om at vise ham kongelig Ære.

Haavard, der efter Annalernes Vidnesbyrd skal være bleven indviet 1217, nævnes siden i Haakons Saga kun en eneste Gang, nemlig som Deeltager i det berømte Rigsmøde i Bergen 1223. Han døde Aaret efter, samme Aar som Erkebiskop Guttorm.

Den følgende Biskop Arne (I) er en af dem, der have siddet længst paa Bergens Bispestol, nemlig i mere end 30 Aar, fra 1225 eller 1226 og ligetil 1256[1]. I den politiske Historie træder han kun meget lidet frem og nævnes i Sagaen egentlig kun som en af Kong Haakons Ledsagere til hans Møde ved Gautelven med Birger Jarl 1253. Forøvrigt har han været opnævnt af Paven som Medlem af nogle Commissioner, saasom om Rigets Deling mellem Haakon og Skule (1234), og om Erkebiskop

  1. Kun Hans Theiste (fra 1474) har maaskee siddet lidt længere.