Side:Historisk Tidsskrift (Norway), fjerde Række, første Bind (1901).djvu/322

Denne siden er ikke korrekturlest


norske Statsraader holdt ligesaa nøie paa sin Rang og Ansiennetet i Regjeringen, som Medlemmerne af noget Regjeringskollegium i Kjøbenhavn. Vi faa der et lidet Bidrag til Historien om den første Grundlæggelse af den nye norske Statsadministration. Dette er overseet i Udgaven.

S. 156 nævner Protokollen, at der blev indvilget Afsked af den norske Søetat for Sølieutenant P. S. Flureik, hvis Navn ogsaa opføres paa Registeret Men dette var fingeret, og Mandens virkelige Navn var P. S. Kierulf, Lieutenant i den danske Marine.

Yngvar Nielsen.


P. Munch. Købstadstyrelsen i Danmark fra Kristian IV’s tid til enevældens ophør (1619–1848). I. 237 .Sider. II. 196 Sider. København 1900. Det nordiske forlag.

I 1897 blev vor historiske Literatur beriget med Professor Aschehougs „De norske Communers Retsforfatning før 1837“ (i Universitetets Festskrift ved Kong Oscars Jubilæum). Nu har en ung dansk Historiker behandlet samme Emne for de danske Provinsbyers Vedkommende og det paa en saadan Maade, at vor Indsigt baade i det danske og norske Bysamfunds Historie er bleven dybere og rigere, end den var selv efter Læsningen af Aschehougs Afhandling. Disse større systematiske Arbeider har derhos faaet et værdifuldt Tillæg i Alexander Bugges „Studier over de norske Byers selvstyre og Handel før Hanseaternes Tid (udgivet af Den norske historiske Forening 1899), og efter hvad jeg har ladet mig fortælle, er en anden dansk Historiker ifærd med at udgive en Bog om de danske Kjøbstæders Historie før 1619.

Den Interesse for de kommunale Samfunds Udviklingshistorie, som i disse Arbeider har fundet sit literære Udslag, er visselig ikke Tilfældets Verk. I over et halvt Aarhundrede har den europæiske Germanistik været ihærdig sysselsat med