Side:Historisk Tidsskrift (Norway), fjerde Række, femte Bind (1909).djvu/103

Denne siden er ikke korrekturlest
97
NESJAR.

reite 1184. Antagelig har derfor denne Gaard allerede paa den Tid været en betydeligere Eiendom i en gammel Æts Besiddelse. Den ligger nær Hummerbakfjorden, og den kan have havt sin Havn i denne.

Seet ude fra Havet gjør netop Omegnen af Manvik et Indtryk, som om denne Gaard laa i Omgivelser, der minder om, hvad vi ellers træffer f. Ex. ved store nordenfjeldske Ættegaarde, ved Sole o. s. v. Men dette første Indtryk er ikke det rette. Det nuværende Manvik ligger netop bortgjemt, henne i en Krog, hvor der ikke synes at have været Plads for en middelaldersk Ættegaard i større Stil. Lidt længere oppe i den Dal, der fører op fra Hummerbakfjorden, omkring Bergs Kirke, – der har man det rige Landskab, som sees ude fra Havet, med de Betingelser, som netop paa dette Sted skulde skabe Forudsætningerne for et middelaldersk Storgaardsanlæg, medens der paa det Sted, hvor nu Gaarden Manvik har sine Huse, ikke synes at være nogen saadanne.

Efter at have taget disse Lokaliteter i Øiesyn paa selve Stedet, kan jeg ikke tilbageholde mine Tvivl, om Gaarden virkelig i Middelalderen har ligget paa sin nuværende Plads, – om ikke det gamle Manvik oprindelig har ligget oppe ved Berg, hvor der paa Høiden er store Flader henimod Eidsten. Der laa ogsaa den gamle Kirke, som nu er Ruin. Da gamle Ættegaarde hyppig havde Kirke eller Kapel, synes ogsaa Kirkens Nærhed at kunne have sin Betydning: for Bestemmelsen af det oprindelige Manviks Plads. Ogsaa fra dette Punkt var der let Adgang til Hummerbakfjorden, ligesom Manviks gamle EKiere derfra tillige havde let Adkomst ned til Nevlunghavn. Fra det nuværende Manvik vilde det ikke være fuldt saa let at komme hen til Naverfjorden, som desuden kun var en aaben Rhed. Det er de to andre Bugter, som er Havnene paa Brunlanes, og af dem var Hummerbakfjorden i Mid-