Side:Historisk Tidsskrift (Norway), fjerde Række, femte Bind (1909).djvu/104

Denne siden er ikke korrekturlest
98
DR. YNGVAR NIELSEN.

delalderen – ikke bredere, men længere. Ogsaa Hensynet til de to Havne forekommer at maatte tale for den opstillede Formodning, at det gamle Manvik har ligget oppe ved Bergs Kirke. Let Adgang til Havet maatte, navnlig i den tidligere Middelalder, være en af de første Betingelser for en Storgaard i Kyststrøget, foruden at der maatte være rigeligt med Jord. Begge Dele var forenede, hvis Manvik laa ved Bergs Kirke.

Her er atter et af de Tilfælde, hvor det endelige Svar neppe vil kunne gives uden, efterat der er foretaget Gravninger. Men jeg har ikke villet tilbageholde mine Tvivl. De angaar jo en Lokalitet, der ligger nær Nesjar og Slagpladsen fra 1016, hvad enten denne maa søges ved Nevlunghavn eller ved Helgeroen.

Hvad Hummerbakfjorden angaar, da kan dens Navn ikke være af nogen synderlig Ælde. I Middelalderen har den været en Vik og havt Navn derefter. Det er da antagelig det samme Navn, som gjenfindes i den indenfor Fjordbunden liggende fordums Ættegaard Manvik.

20de Februar 1907.

Umiddelbart efterat foranstaaende lille Afhandling var sat og korrigeret, udkom Aarsberetning for 1906 fra Foreningen til norske Fortidsmindesmærkers Bevaring, hvor der S. 247 flg. er trykt en Afhandling af Doktor Arent Augestad med Titelen: Hvor paa Nesjar stod Søslaget mellem Svein Jarl og Olaf den Hellige? Forfatteren, der længe har været bosat i Larvik, som der har havt Anledning til at erhverve nærmere Kjendskab til Lokaliteterne omkring Nesjar, og som yderligere for sit specielle Øiemed har anstillet Undersøgelser over den hele Kyst paa Neset, kommer til det Resultat, at Slaget stod nær Helgeroen.