Side:Historisk Tidsskrift (Norway), fjerde Række, femte Bind (1909).djvu/13

Denne siden er ikke korrekturlest
7
ALTERET VED ALTERHØ.

et hedensk Alter. Om et Naturspil kan der her ikke være Tale. Ældre Beretninger har været altfor raske til at opregne Altere og antage tilfældige Stenlag for Menneskeværk; men derfor kan meget godt saadanne existere. Man har gjort Forsøg med at grave under den og flytte den øverste Sten; men Arbeidet har været for svært.

Den ligger saa tæt dækket af ung Skov, at en neppe vil finde den uden kjendt Fører. Paa Tilbagereisen fra Stedet fik jeg høre, at der skal findes en lignende et godt Stykke længere inde i Skaret; den var tilfældigvis fundet for en Tid siden.

I Sammenhæng hermed kan omtales det bekjendte Alter i Gryten, skjønt det sagtens maa være reist i christen Tid. Alteret ligger omtrent en Mil fra Dalbunden, lige under Toppen af Fjeldet Alterhø, som Stensætningen har givet Navn, antagelig i en Høide af omtr. 775 m. og adskillig over Birkegrændsen, paa et frit og jevnt Sted. Den nærmeste Vei didop gaar fra Ormheim eller Sletta. Alteret er 2.10 m. høit og er opsat i en Firkant, udelukkende af smaa Heller; paa Toppen er reist en halvkredsformig Helle, der støttes af mindre Stene. Omtrent i en Høide af 60 cm. over Jorden er indskudt i Alterpillen en bred Helle, hvis fremspringende Del hviler paa en anden, opretstaaende Helle, saaledes, at det danner et Bord. Foran og paa sydlige Side er opstablet andre Heller og firkantede Stene til Bænke; men baade disse og Bordet kan være kommet til i en senere Tid, da det afgiver et bekvemt Hvilested for Jægere. Nogle faa Skridt derfra er reist en liden Varde. De Stenkredse, som Schøning omtaler, kunde jeg derimod ikke opdage.

Man har sat denne Bygning i Forbindelse med Olaf den helliges Flugt fra Valdalen i Søndmøre til Lesje; i saa Fald skulde han altsaa have gjort Hvil og holdt sin Andagt her; men det bliver naturligvis kun en løs Gisning. Fra