Side:Historisk Tidsskrift (Norway), fjerde Række, femte Bind (1909).djvu/139

Denne siden er ikke korrekturlest
133
CHRISTIANIA FØRSTE KUNSTSKOLE.

Tegneøvelserne«. Det oplyses, at »disse Tegninger ikke ere for de allerførste Begyndere, og at den Classe, som vil bruge dem til Mønster med Nytte, i Forveien maae have lagt en god Grund i Tegnekunsten«. – Man »forventer af Selskabets oplyste Iver for det ædle og skiønne, at der i den Tegneskole, som Selskabet haaber med det første at faae oprettet i Christiania, vil blive sørget ikke alleene for Underviisningens første Grunde, men ogsaa for de mer Færdiges Dannelse«. »Af Bygningstegninger til store Compositioner sender man intet, men tilbyder sig ogsaa deraf at meddele Selskabet en Samling, naar Elevernes videre Fremgang paa Kunstens Bane giør det ønskeligt at eie en saadan«, og lover for fremtiden al mulig assistance »til Tegnekunstens Fremme i Tvillingriget«[1].

20de Juli 1811 afsendtes selskabets takkeskrivelse, hvori oplyses, at »det allerede er overdraget nogle kyndige Mænd saavidt mueligt at organisere Tegneskolen i Christiania, og at inddele samme i Classer efter Elevernes Forkundskaber og Fremgang«. Man haaber saa snarest at kunne komme til at bruge de simpleste fortegninger. Naar Selskabet saaledes først har prøvet og indseet Nytten af Tegneskolens Oprettelse og Indretning i Christiania, vil det med Tiden ogsaa være betænkt paa at foranstalte oprettet Tegneskoler i det mindste i de øvrige Norske Stiftstæder, for saaledes efter Evne at bidrage til

  1. Akademiets Copibog 30te Mai 1811. – Skr. findes i original i Selsk. f. N.s V.s archiv (pakke Juni–December 1811). 31te Mai sendte Prins Christian Frederik egenhændigt svar til selskabets direktion, lover tegningerne opsendt med landskabsmaler Grosch og slutter: »Med Glæde erfarer jeg et saa virksomt Selskabs Opmerksomhed henvendt paa Tegnekonstens Opkomst i Norge, og det skal altid være mig en behagelig Syssel at medvirke til dette Formaal – –.« Selsk. f. N.s V.s archiv (pakke Januar–Juni 1811).