Side:Historisk Tidsskrift (Norway), fjerde Række, femte Bind (1909).djvu/25

Denne siden er ikke korrekturlest
19
ALTERET VED ALTERHØ.


Dette Mindesmærke er den mærkelige Stensætning paa Valby i Tjølling, ikke langt fra den gamle Handelsplads i Skiringssal og fra Præstegjældets Hovedkirke, hvilken jeg besøgte den 22de Oktober 1906 og under de heldigste Omstændigheder. Skjønt Stensætningen, der ligger tæt ved en almindelig befærdet Landevei, midt imellem flere Gaarde og neppe i mere end 5 Kilometers Afstand fra Larvik, selvfølgelig længe har været kjendt, har den dog først i den senere Tid været synderlig paaagtet. Det er Vestfolds Filial af Fortidsmindesforeningen, som har taget sig af den, og som for nogle faa (4–5) Aar siden har ladet den undersøge, oprenske og istandsætte[1].

Stensætningen paa Valby danner en med lave Stene i selve Jordskorpen indrammet Firkant, hvis ene Diagonal omtrent gaar i Linien N.–S. Hvert Hjørne er markeret med en større opreist Sten. Af disse mangler den ene, som har vendt mod V. Den mod Ø. vendende Sten har været kastet overende, men er atter reist paa Foranstaltning af Vestfolds Filial. Antagelig ligger dog den manglende Sten ikke langt borte og vil kunne gjenreises. Jeg skulde formode, at den er en større Sten, som findes nogle Skridt mod S. i helt liggende Stilling.

De to staaende og den ene liggende Sten er ganske almindelige store Stene, uden nogen Tilformning. Men saa meget interessantere er den gjenreiste, østlige Sten. Efter hele sit Udseende er denne et phallisk Emblem. Der er taget en Sten i naturlig Tilstand, men med Phallosform, som er reist op, og paa hvis øverste, runde Ende der er udhugget en liden Fordybning. Denne er i de Meddelelser, som i den senere Tid er fremkomne i Pressen angaaende dette Monument, betegnet som en Offer-

  1. Et Billede findes i Professor G. Gustafsons nylig udkomne Bog, Fra Norges Oldtid, S. 142.