Side:Historisk Tidsskrift (Norway), fjerde Række, femte Bind (1909).djvu/278

Denne siden er ikke korrekturlest
272
A. KJÆR.

jeg erindrer kun et enkelt Tilfælde, hvor en lignende Angivelse vel er at opfatte saaledes, nemlig i Væstæ Rudhi (BB. 102), nu Rud vestre i Sande; men dette maa forstaaes som et sammensat Navn í Vestr-Ruði (jfr. t. Ex. Vestr-Agðir) og svarer altsaa ikke i Form til det her omhandlede.

Men ogsaa andre Betragtninger end de rent sproglige synes mig at tale imod at identificere de to Navne i Skiringssal med de to nævnte i Sandeherred.

Jeg tror andensteds[1] at have gjort sandsynligt, at en Gaard i Brunlanes, der i 1440 findes skrevet i Krosgardenom (Korsgaarden, efter Afgift til et Kors i Berg Kirke), ikke længe tidligere har havt et andet Navn, som endnu kan paavises blandt de af O. Rygh som »forsvundne« anførte Navne i Herredet. Et lignende Tilfælde har vi vistnok her i Tjølling. Navne, som betegner en Gaards Forhold til Kirken, maa selvfølgelig i mange Tilfælde have fortrængt et ældre Navn af anden Art. Jeg behøver blot at nævne det almindeligste Exempel: »Præstegaarden«; for dette Matrikelnavn er jo paa adskillige Steder det oprindelige Navn fremdeles i Brug i daglig Tale. Hvor man derfor finder et Navn som Krossgarðr, Prestruð, Prestbýr o. lign., bør man have Opmærksomheden henvendt paa, om det ikke skulde være muligt ved Kombinationer at udfinde det oprindelige Navn blandt de som »forsvundne« opførte Navne. I Tjølling findes der nu en Gaard Spetalen, og dette Navn kan sikkert stilles i Klasse med de foran anførte; det er et Navn, der udsiger, at Gaarden har staaet i et Forhold til en kirkelig Stiftelse, nemlig et Hospital, og det maa have fortrængt et ældre. Spetalen (oldnorsk spitali(nn), Hospital, Sygehus) findes paa adskillige Steder paa Østlandet som Gaardnavn. O. Rygh har ikke villet sige noget sikkert om

  1. NG. VI 334 f.