Side:Historisk Tidsskrift (Norway), fjerde Række, femte Bind (1909).djvu/343

Denne siden er ikke korrekturlest
337
DE GAMLE HADELANDSKE SAGN.


Det er Gaarden Gamme i Grans Herred[1], nævnt med dette Navn (a Gammæ) i et Diplom af 6te December 1489 (trykt i Diplomatarium Norvegicum, I, No. 964. Samme Navn forekommer for øvrigt ogsaa i et nærliggende Herred, Vestre Toten, hvor det dog ikke kan træffes i middelalderske Dokumenter. Ordet gammi kan, som nærmere paavist af Professor A. Torp, være indogermansk i sin Oprindelse og kjendes baade fra Norge, Danmark og Sverige. Det kan forekomme i Betydning af en Krybbe, en Trækrybbe; men i den almindelige Brug, baade i Norge og i Sverige, anvendes det om en Jordhytte, saaledes som den fornemmelig anvendes af den finske, lappiske Befolkning.

Det kan neppe være tvivlsomt, at Forekomsten af dette Gaardnavn paa Hadeland staar i nærmeste Forbindelse med de til dette Landskab knyttede Sagn om Trolddom saavelsom om Finner, der øvede saadan Trolddom og oplærte andre i den. Naar først Opmærksomheden er vakt for Tilværelsen af dette Gaardnavn paa Hadeland, maa det med Nødvendighed sættes i Forbindelse med Sagnet om Ragnvald Rettilbeine, den tryllekyndige Kongesøn, som var den hadelandske Spaakvindes Lærling.

Gaarden Gamme ligger i Syd for Granavolden, som Tuv ligger i Nord. Afstanden fra Gamme til Tuv er neppe mere end 4, høist 5 Kilometer. Nu kan vi forstaa Grunden til, at Finnens Gamme er kommen ind i Sagnet. Under Forudsætning af, at Harald har været paa Tuv, har da de første Sagnfortællere opgjort sig den Mening,

  1. O. Rygh, Norske Gaardnavne, IV,2 (ved A. Kjær), S. 144. Smlgn. S. 101. Om selve Ordet Gamme (oldnorsk gammi) kan henvises til Sproglig-historiske Studier, tilegnede Professor C. R. Unger (Christiania 1897), S. 185 flg. (en Afhandling af Alf Torp: Bidrag til germanisk, navnlig nordisk Ordforklaring).